Nieuws

donderdag 4 april 2019 22:32 - Mechelen

N-VA en Vlaams Belang verbolgen over stille wake doodgeschoten dader

Het Mechelse stadsbestuur heeft toestemming gegeven voor een stille wake voor Mohamed E.O. (34). De man werd in februari doodgeschoten door de politie nadat hij zijn echtgenote en een toevallige fietsster op straat aanviel met een mes.

De stille wake wordt georganiseerd door de familie van de omgekomen man. Via Facebook wordt opgeroepen om aanwezig te zijn op de Mechelse Grote Markt op 14 april om 15u. De stille wake is een doorn in het oog van oppositiepartijen N-VA en Vlaams Belang. Burgemeester Bart Somers vindt dat iedereen het recht heeft op het houden van een manifestatie, zolang dit op een respectvolle manier kan gebeuren.

N-VA begrijpt de beslissing van het stadsbestuur niet
Volgens N-VA is het in het kader van de veiligheid weinig verstandig om een dergelijke wake toelating te geven.

“Ondertussen weten we dat de brandstichtingen in de wijk van de dader bedoeld waren als wraakacties. Er zijn dus precedenten die aangeven dat de kans dat deze situatie uit de hand loopt realistisch is. Daarenboven wordt de zaak nog volop onderzocht en is er geen duidelijkheid over de drijfveren van de dader,” aldus fractieleider Marc Hendrickx.

Ook het feit dat dit een openlijke aanklacht is voor de manier waarop het incident afgesloten werd, is volgens N-VA een reden om de wake niet te laten doorgaan. De politie, die voor dit soort incidenten opgeleid is, analyseerde de situatie en zag geen andere manier om het conflict te beslechten. Zij doorliepen alle stappen in de procedure en probeerden alle andere mogelijkheden vooraleer zij overgingen tot geweld.

Een derde reden om de wake niet te laten doorgaan is uit respect voor de slachtoffers. “Dat er voor de dader een wake georganiseerd wordt, maar de slachtoffers aan hun lot overgelaten worden en achterblijven met het trauma, de kosten en alles wat er nog bij komt kijken is alleen maar omdat zij het overleefden. Deze wake is voor hen niet minder dan het openrijten van nog te verse wonden,” vult gemeenteraadslid Freya Perdaens aan.

Vlaams Belang: “Dit is de wereld op zijn kop”
Frank Creyelman: “Akkoord, het recht op manifestatie is heilig, maar het hangt er toch maar vanaf wie wat vraagt. Vlaams Belang werd jaren geleden voor een anti-islamiseringscampagne naar de parking van de Zandpoortvest verbannen terwijl de tegendemonstranten illegaal werden gedoogd op de Grote Markt. Twee redenen om deze manifestatie niet toe te laten: de eerste aanvraag was voor een mars. Hoe ‘stil’ de wake dan zal zijn laat zich raden na het verbranden van politievoertuigen de vorige weken. Ten tweede moet de politie de wake begeleiden en zet men zo de geviseerden bij de beroepsverongelijkten. Dat alleen al was genoeg reden om deze provocatie niet toe te laten”, aldus Mechelse Vlaams Belang kopstuk Frank Creyelman

Het Vlaams Belang roept de moslimgemeenschap op om eindelijk eens op te houden met een verkeerd soort solidariteit. “Solidariteit met criminelen en bewezen daders is geen solidariteit, maar in wezen zelf crimineel”, besluit Creyelman.

archieffoto: Radio ReflexKlik hier voor meer nieuws uit de regio Mechelen

Klik hier voor meer nieuws over Reflex

Commentaar