Nieuws

donderdag 4 april 2019 17:09 - Mechelen

Aantal vroegtijdige schoolverlaters in Mechelen gevoelig gedaald

Het aantal vroegtijdige schoolverlaters daalt drastisch in Mechelen, dat blijkt uit een rapport dat het Vlaams departement Onderwijs en Vorming recent vrijgaf.

Mechels schepen van Onderwijs Marina De Bie (Groen) spreekt van een hoopvolle evolutie. “Maar we zijn er nog niet”, klinkt het.

grafiek schoolverlaters

Een vroegtijdige of ongekwalificeerde schoolverlater is een leerling die het secundair onderwijs vroegtijdig en dus zonder voldoende kwalificatie verlaten heeft. Waar er in het schooljaar 2015-2016 nog 290 leerlingen van Mechelse scholen vroegtijdig uitstroomden, waren dat er in het schooljaar 2016-2017 nog maar 218, een daling van maar liefst 25%. Die sterke daling is het duidelijkst te zien op de lijngrafiek, waar de blauwe lijn de evolutie van Mechelen weergeeft.

“In de meeste Vlaamse centrumsteden stijgt het aantal ongekwalificeerde schoolverlaters. In Oostende, Sint-Niklaas en Roeselare daalt het aantal, maar nergens zo sterk als in Mechelen. Mechelen maakt een serieuze duik en dat sterkt ons in het beleid dat we voeren. We zijn er nog niet, maar dit stemt ons hoopvol”, aldus Marina De Bie, schepen van Onderwijs in Mechelen.

Projecten
Stad Mechelen werkt momenteel samen met een aantal partners aan een strategisch plan om schooluitval tegen te gaan. Een aantal initiatieven lopen al, denk maar aan het Buddy-project of het Europees project ‘It Takes a Village To Raise a Child’, kortweg VRAC. “Dat project is gericht op het organiseren van activiteiten die het welbevinden van kinderen op school vergroten of op de begeleiding van kinderen met problemen op school en thuis door professionals”, zegt schepen De Bie.

Ook schepen van Sociale Zaken Gabriella De Francesco (Groen) zet mee haar schouders onder dit project: “Ik voer een sterke pleidooi voor meer sociale functies in het onderwijs. Onderwijs is een belangrijke schakel om mensen te sterken op hun levenspad. VRAC mikt specifiek op scholen waar veel kinderen zitten die het moeilijk hebben.”

Vasthouden
Het Mechels stadsbestuur wil de cijfers over de ongekwalificeerde uitstroom ook wel nuanceren. “De sterke daling gebeurde twee jaar geleden en dan nog was de ongekwalificeerde uitstroom, met 13,5% op het totaal aantal leerlingen, te groot. Over het schooljaar 2017-2018 is er nog geen informatie. De trend kan dan weer anders zijn. Toch maken we ons sterk dat we deze trend kunnen vasthouden en de lijn verder kunnen doen dalen. We laten in Mechelen geen talenten verloren gaan. Dat zou zonde zijn”, besluit de schepen van Onderwijs.Klik hier voor meer nieuws uit de regio Mechelen

Klik hier voor meer nieuws over Reflex

Commentaar