Nieuws

vrijdag 30 november 2018 15:21 - Mechelen

Hakhoutwerken langs E19 in Mechelen

Vanaf volgende week voert het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) werken uit op verschillende locaties langs de E19 in Mechelen in het kader van hakhoutbeheer op de bermen langs autosnelwegen. De hakhoutwerken vinden plaats in de bermen richting Antwerpen. De werken worden ‘s nachts uitgevoerd met een mobiele werf. Hierdoor zal er slechts beperkte hinder zijn voor het verkeer.

Hakhoutbeheer in bermen E19
Vanaf maandagnacht 3 december voert een aannemer hakhoutwerken uit in de bermen en taluds van de E19 in Mechelen in de richting naar Antwerpen. Eerst wordt er gewerkt op het gedeelte tussen de bedrijvenzones Mechelen-Zuid en Mechelen-Noord, daarna komt het deel tussen Mechelen-Noord en de grens met Mechelen (Nete) aan de beurt.

De werken vinden enkel ’s avonds en ’s nachts plaats. Op de E19 wordt ter hoogte van de mobiele werf plaatselijk één van de drie beschikbare rijstroken richting Antwerpen ingenomen. Het verkeer zal hier nauwelijks of geen hinder van ondervinden.

Begin volgend jaar zullen er ook hakhoutwerken plaatsvinden in de bermen en taluds van de E19 richting Brussel.

Ecologisch bermbeheer en grotere verkeersveiligheid
Hakhoutbeheer is een eeuwenoude en alternatieve vorm van beheren van bomen en struiken. Het groen in de bermen en taluds wordt tot net boven de grond gesnoeid, zodat het daarna weer snel kan uitschieten tot een jong en dicht groenscherm. Het snoeien kan op het eerste gezicht drastisch lijken maar na enkele maanden komen alweer nieuwe scheuten uit de stompen tevoorschijn. Hakhoutbeheer zorgt zo voor een verjonging van de beplanting in de berm en voor een verrijking van het ecosysteem. Dankzij het hakhoutbeheer komt er immers opnieuw veel licht op de bodem. Hierdoor kunnen voorjaarsbloeiers en andere planten beter groeien. De wegbermen vormen zo interessante verbindingsassen tussen verschillende natuur- en leefgebieden van fauna en flora. Dieren gebruiken ze om zich te verplaatsen en nieuwe gebieden te koloniseren.

Hakhoutbeheer wordt tussen november en maart uitgevoerd omdat bomen en struiken dan niet in het blad staan, de sapstroom langzamer verloopt (en de bomen dus minder kwetsbaar zijn) en de vogels niet broeden.

Naast de verrijking van het ecosysteem zorgt hakhoutbeheer ook voor een grotere verkeersveiligheid. Oudere bomen hebben de neiging om overhangende takken te ontwikkelen die de zichtbaarheid op de weg kunnen beperken. Bovendien krijgen ze gemakkelijk dood hout in hun kruin, dat bij sterke wind op het wegdek kan belanden. Oude en verzwakte kunnen omvallen of ontworteld raken bij felle windstoten. Ze kunnen dan op de weg terechtkomen en een gevaar vormen voor de weggebruikers. Hakhoutbeheer helpt dit voorkomen.

Meer info over hakhoutbeheer: www.wegenenverkeer.be/hakhoutbeheer.

Weersafhankelijk
Opgelet: de uitvoering van deze werken is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de weersomstandigheden. De planning van de aannemer zou dus nog kunnen wijzigen.

Foto: AWVKlik hier voor meer nieuws uit de regio Mechelen

Klik hier voor meer nieuws over Reflex

Commentaar