Nieuws
Korte Veluwestraat

zondag 7 oktober 2018 20:33 - Mechelen

Korte Veluwestraat omgevormd tot groene straattuin

De afgelopen weken werd een deel van de verharding de Korte Veluwestraat in Mechelen verwijderd. Enkele parkeervakken en een stuk voetpad verdwenen en er werden fietsenstalling bijgeplaatst. Met de aanplanting van alle planten in de nieuwe groenperken vandaag, is de eerste belangrijke stap richting groene straattuin gezet.

Groene straattuin
Het project om de Korte Veluwestraat te vergroenen kwam vanuit de bewoners zelf, die een project indienden in het kader van het reglement ‘Klimaatneutrale buurten en initiatieven’. Het project werd ook opgepikt door Natuurpunt, dat vandaag alle plantgoed aan het project schonk. Mede-initiatiefnemer Filip Duez legt uit: “Al 15 jaar zijn we met een groep bewoners bezig met het uitwerken van initiatieven om onze straat te vergroenen en te verduurzamen. Onder andere via het onderhouden van de perkjes via het meter- en peterschap, het creëren van gevelgroen en tegeltuintjes, enz. Een straat kan volgens ons meer zijn dan een parking voor auto’s. Het kan ook een groen plekje worden, een tuin om te verpozen, om elkaar te ontmoeten, te spelen en te genieten.”

De stad ziet in het initiatief, dat ’t Grun Gangske gedoopt werd, een interessant concept dat op een later moment ook in andere straten uitgerold kan worden. Schepen Marina De Bie legt uit: “De bewoners willen hun straat laten evolueren naar een groene straattuin waar alleen een minimale verharding is aangebracht. Alleen een soort karrespoor zou overblijven zodat bewoners kunnen laden en lossen, voor de rest moet het een autovrije plaats worden met veel groen, waar bijvoorbeeld ook aan buurtcomposteren wordt gedaan. We hopen dat dit project een succes wordt en dat het andere straten kan inspireren om een gelijkaardig project in de eigen straat te realiseren.”

Met de aanplantingen van vandaag is de eerste belangrijke stap gezet: een deel van de verharding is verdwenen en er kwamen nieuwe groenzones voor in de plaats. De straat kreeg bovendien ook het statuut ‘woonerf’. In een volgende fase is het de bedoeling nog meer beton door groen te vervangen.

foto: stad MechelenKlik hier voor meer nieuws uit de regio Mechelen

Klik hier voor meer nieuws over Reflex

Commentaar