Nieuws
deleus fietsgravering

dinsdag 18 september 2018 21:22 - Mechelen

Mechelen gaat samenwerking aan met ’t Atelier om fietsen te registreren

Het registreren van een fiets is nog steeds een populaire methode om fietsdiefstal tegen te gaan. Het helpt ook om de rechtmatige eigenaar van weesfietsen op te sporen. De gemeenschapswachten van de dienst Preventie graveren nu elke laatste woensdag van de maand op afspraak.

Af en toe hielden ze ook grootschalige graveersessies. Toch bleek dat dit alles de grote vraag niet kon opvangen. Woensdag zit vaak volgeboekt en evenementen kennen een wachtrij. Daarom gaat de stad Mechelen samenwerken met ’t Atelier, die aan het Fietspunt fietsen registreren in opdracht van de stad. Er werd onmiddellijk voor een andere methode gekozen; voortaan zullen de fietsen daar gelabeld worden, een even efficiënte maar minder beschadigende manier voor het registreren van een fiets.

Labelen in plaats van graveren
Het Fietspunt zal fietsen labelen in plaats van te graveren. Stefaan Deleus, schepen van Preventie, legt uit wat de voordelen zijn van deze methode: “Bij het labelen wordt er gewerkt met een niet-verwijderbaar en fraudebestendig fietslabel waarop het rijksregisternummer vermeld wordt. Meer en meer steden zetten hierop in aangezien men door te graveren de garantie van de fiets wegneemt. Bepaalde types fietsen, vervaardigd uit een kunststof zoals bv. carbon, kunnen ook niet op de klassieke manier gegraveerd worden. Het graveren zou bovendien het frame van de fiets kunnen beschadigen. Tot slot is een graveertoestel bijzonder duur.”

In ruil voor een vergoeding van de stad zal het ‘t Atelier aan het Fietspunt (Centraal Station) labelen. “Wij zijn, vanuit ’t Atelier en onze overkoepelende groep Ecoso vzw, een absolute voorstander van fietslabeling in het Fietspunt aan het station. Het is een taak die perfect valt binnen onze LDE-erkenning (lokale dienst economie), en een meerwaarde voor het Fietspunt én de stad. Win-win dus.”, stelt Lucas De Clercq van ’t Atelier.

“Het is inderdaad een opdracht uitermate passend voor de werkgelegenheid in de sociale economie. Deze opdracht is ook zo specifiek dat dit geen concurrentie betekent voor de klassieke fietsenhandelaars”, meent schepen van Sociale Economie Katleen Den Roover.

Start tijdens preventieweek tegen fietsdiefstal
De samenwerking gaat van start in de preventieweek tegen fietsdiefstal, van 17 t.e.m. 21 september 2018 die dit jaar samenvalt met de ‘Week van de Mobiliteit’.

“Tijdens deze week worden er dinsdag en vrijdag ook grootschalige labelingsessies aan het Fietspunt georganiseerd door de gemeenschapswachten van de dienst Preventie. Tegelijkertijd zullen zij er met een informatiestand staan om de burger te informeren over de voordelen van labeling.”, aldus Stefaan Deleus.

Nadien kan je voor een label tijdens de openingsuren bij het Fietspunt terecht, met prioriteit tijdens de daarvoor voorziene uren: woensdag tussen 14u30 en 16u, donderdag tussen 10u en 12u en vrijdag tussen 14u30 en 16u en 17u en 19u.

De gemeenschapswachten blijven de komende maanden nog wel graveren voor de mensen die dit specifiek wensen. Dit gebeurt dan zoals voordien elke laatste woensdag van de maand, op afspraak. Bedoeling is wel dat dit wordt afgebouwd en dat het Fietspunt deze taak binnen enkele maanden volledig zal overnemen, met het enige verschil dat zij zullen labelen.

Na een positieve evaluatie op het einde van 2018 wordt de samenwerking voortgezet in 2019.

archieffoto: Radio ReflexKlik hier voor meer nieuws uit de regio Mechelen

Klik hier voor meer nieuws over Reflex

Commentaar