Vlaams Minister van Toerisme Ben Weyts is opgetogen: “Vergaderen kan je overal, maar in Mechelen doe je dit ook nog eens in een prachtige historische setting. Wie in deze Bourgondische stad een congres bijwoont, zal zich dat jaren later nog herinneren dankzij de inspirerende beleving van het rijke erfgoedverleden dat Mechelen biedt.”
Burgemeester Bart Somers (Open Vld) ziet een duidelijke trend: “”Mechelen wordt steeds meer een stad van de wereld. We ontvangen dan ook met open armen deze top chefs. En wie weet overtuigen we wel enkele van hen om in Mechelen te blijven”
Schepen van Toerisme Björn Siffer (Groen) vult trots aan: “Binnen enkele jaren zal Mechelen een culinaire top-stad zijn. Let op mijn woorden. Het is dus een hele eer om dit Europees culinair congres te mogen ontvangen. Tijdens het congres zullen we ons sterke Mechelse verhaal brengen, waarbinnen we de Bourgondische geschiedenis van de stad en het hoge kwalitatieve aanbod van lokale partners in de kijker plaatsen.”
Frank Fol is alvast tevreden dat hij met dit dossier de Europese directie kon overtuigen om voor Mechelen te kiezen: “De culinaire reputatie van Vlaanderen, de aantrekkelijkheid van Mechelen en de steun van de stad waren de grootste troeven.”
Vlaanderen zet in op associaties
Sinds 2017 zet Toerisme Vlaanderen extra middelen in om Internationale Associaties naar Vlaanderen te halen. De organisatie gaan op zoek naar een inhoudelijke match tussen de associatie, het geplande congres en de locatie. De sectoren waarvoor Vlaanderen echt als een ideale congresbestemming past zijn life sciences, sterke industrieën zoals chemie, haven, logistiek en diamant en ook toeristische troeven zoals kunst, cultuur, gastronomie, de historische steden, het fietsen…“Vlaanderen speelt graag haar troeven uit. Naast onze Vlaamse Meesters is onze veelzijdige regio gekend voor haar rijke tafelcultuur”, zegt Ben Weyts. “Of het nu in een bruine kroeg of een verfijnd restaurant is, de congresgangers kunnen bij ons genieten aan elke tafel en toog.”
Mechelen heeft zich – via haar congresbureau Meet in Mechelen – mee aangesloten in deze associatie-beweging en kon zo haar eerste ‘bid’ indienen voor de vraag van de Worldchefs. En het was meteen raak.
Worldchefs in Mechelen
De associatie van Worldchefs vertegenwoordigt zo’n 100-tal landen, ongeveer de helft ervan uit Europa. Volgend jaar zullen deze Europese voorzitters dus in Mechelen samenkomen, er wordt een 100-tal deelnemers verwacht. Enkele landen zullen ook een jonge chef meebrengen, die worden opgevangen door de ‘Young Masters’. Frank Fol, ook voorzitter van de Young Masters vervolgt: “de jonge chefs werken samen een concept uit voor de lunch op maandag, met lokale producten. Het betrekken van de volgende generatie werd door de associatie gezien als een extra troef in het programma in Mechelen.”
Voorafgaand aan het 2-daags congres komt ook het comité van ‘Feed the planet’, één van de humanitaire programma’s van Worldchefs naar Mechelen voor een internationale meeting.
Succesvol samenwerken: met steun van lokale partners
Als je de inhoudelijke match van een bestemming kan koppelen aan een lokaal draagvlak, met een lokaal organisatiecomité als trekker, dan wordt dat zeer sterk geapprecieerd. De Mechelse hotels, congrescentrum Lamot, Brouwerij Het Anker, Salons Van Dijck, BelOrta, lokale sterrenchefs Axel Colonna-Cesari (Centpourcent) en Bart De Pooter (De Pastorale), ze werken allemaal mee aan het congres en de pre – en postprogramma’s. “Mechelen heeft dankzij haar centrale ligging alle locatie-troeven kunnen uitspelen als historische kunststad die beschikt over congrescentrum Lamot in een voormalige brouwerij. Dit congres is andermaal een belangrijke gastronomische impuls, die inspirerend zal werken om onze lokale keukencultuur verder te verfijnen”, aldus Björn Siffer.
Het volledige programma van het Worldchefs Congress 2019 wordt de komende maanden verder uitgewerkt en bekend gemaakt.