“Het nieuwe bos van ongeveer 2,5 ha of 5 voetbalvelden groot wordt aangeplant met 5.000 autochtone bomen zoals zwarte els, verschillende soorten wilgen, winterlinde, zomereik, wintereik, berken en beuken. Bij het kiezen van de soorten is er rekening gehouden met bodem, vochtigheid, bestaande houtkanten en bosjes op het terrein. Wij kiezen bewust voor planten met het label ‘Plant van Hier’. Zo zijn we zeker dat al het plantgoed autochtoon is. Autochtone planten zijn opgekweekt uit genetisch materiaal uit onze streken. Deze planten zijn beter aangepast aan ons klimaat en beter bestand tegen ziektes” vertelt Nora Bertels, schepen voor leefmilieu. “Wij zetten al volop in om de CO2-uitstoot te verminderen in onze gemeente met het klimaatactieplan. Het aanplanten van een bos is daarbij eveneens belangrijk omdat bomen CO2 opslaan en zuurstof afgeven.
“Bij de voorbereiding van het terrein houden we al rekening met enkele speelelementen voor het latere speelbos, zoals een waterpartij en een speelheuvel. Uiteraard moeten de bomen eerst voldoende tijd krijgen om stevig te wortelen en te groeien, ” voegt An Verlinden, schepen van jeugd, toe. “We betrekken onze kinderen en jongeren van bij het begin bij dit project. Zoals we dat ook deden met de heraanleg van onze speelpleinen in Duffel-Mijlstraat en in de Arenberg, zullen de scholen en jeugdbewegingen mee de bomen en struiken aanplanten. Van zodra de bomen groot genoeg zijn, betrekken wij de kinderen en jongeren bij het invullen van de speelelementen.”
De voorbereidingen voor de aanplant van het bos gebeuren in overleg met de gemeentelijke diensten, IGEMO, Regionaal landschap Rivierenland, Omgeving, Bos+ en bosgroep Antwerpen zuidrand.
Tijdens een infoavond op woensdag 7 december om 20 u. in de Beethovenzaal van de bibliotheek krijgen buurtbewoners en alle geïnteresseerden meer toelichting over het bos.
foto: gemeente Duffel