Handen uit de mouwen
Scholen zijn zich steeds bewuster van het belang van een groene leef- en speelomgeving. De Heilig Hartschool van Koningshooikt deed daarom een beroep op de diensten van Regionaal Landschap Rivierenland. In samenspraak met de school werd een vergroeningsontwerp uitgetekend en een plan van aanpak opgesteld.
Het voorbije weekend gingen ouders alvast aan de slag om de voorbereidingswerken, zoals het graven van een sleuf, uit te voeren. Maandag was het de beurt aan de leerlingen. Ze hielpen met de aanleg van een gemengde autochtone haag van 150 meter en de aanplant van bessenstruiken en hazelaars. In de nabije toekomst staat het vlechten van wilgenhutten en een groene make-over van de speelplaats op het programma.
Betere schoolprestaties
Projectverantwoordelijke Charlotte De Wit was alvast erg tevreden over de werkzaamheden en de samenwerking. Een mooier en biodiverser landschap, een groenere school, behulpzame ouders en ijverige leerlingen, die enthousiast waren dat ze het klaslokaal even mochten inruilen voor een actieve opdracht. “Dat de aanwezigheid van groen het concentratievermogen bevordert en de schoolprestaties verbetert, werd meteen duidelijk.” lacht Charlotte. “Waarom heeft deze boom (veldesdoorn) geen enkel bladje meer, terwijl die andere boom (haagbeuk) nog steeds zijn blad vast houdt, juf”?
Ook gedeputeerde van Natuur en Leefmilieu, Rik Röttger, juicht dit project toe: “Groen op school is in de eerste plaats gezond, want het geeft niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk ‘ademmogelijkheden’ of rust aan de kinderen. Door kinderen al op jonge leeftijd onder te dompelen in een groene omgeving en hen samen met hun dichte omgeving te betrekken bij de uitwerking van een vergroeningsontwerp, leg je bovendien de eerste kiemen voor milieubewustzijn ook op latere leeftijd.”
foto: copyright MOS