Dat heeft men te danken aan de invoering van de energiezuinige led-verlichting ‘LunaVision’ in de binnenstad. Vanaf 22 oktober t.e.m. 12 november kan je stemmen voor Mechelen.
Onze eigen lamp
In 2011 was Mechelen de eerste Vlaamse stad die overschakelde op energiezuinige led-technologie, voor de openbare verlichting in de binnenstad. In samenwerking met Eandis en Philips werd een performant en slim verlichtingssysteem ontwikkeld, gedoopt ‘LunaVision’ een knipoog naar de lokale legende van de Maneblussers. In een 90-tal straten in woonwijken en in de voornaamste winkelstraat werden de led-lampen al ingevoerd.
Deze led-lampen bieden heel wat voordelen:
• Ze zijn energiezuiniger. Door 622 armaturen en alle feestverlichting te vervangen door led-verlichting, wordt jaarlijks 8,5 ton CO2 minder uitgestoten en 8000 euro bespaard. Daarvoor moeten 425 bomen een jaar lang groeien.
• Ze zijn goedkoper in onderhoud en gaan drie keer langer mee dan de klassieke lantaarnpaal.
• Ze kunnen gekoppeld worden aan slimme toepassingen, zoals het dimmen van verlichting ‘s nachts en bewegingsdetectie. Daarbij neemt de lichtsterkte toe wanneer er beweging wordt waargenomen.
• Tussen 23u en 5u worden de lampen met de helft gedimd, waardoor de lichthinder ’s nachts wordt beperkt en de stad nog eens 7000 euro bespaart op haar energiefactuur.
• Met de nieuwe, witte verlichting kan je beter kleuren onderscheiden en gezichten herkennen, wat het veiligheidsgevoel van bewoners en bezoekers ten goede komt.
• Get modulaire systeem laat toe om op eenvoudige wijze nieuwe technologie te installeren zonder de armaturen te vervangen, wat duurzaam is.
De nieuwe led-verlichting zorgt kortom voor een flinke verbetering van de uitstraling, de sfeer, het veiligheidsgevoel en het milieu in de binnenstad.
“Duurzaamheid is voor ons een rode draad door het beleid. Om dit te koppelen aan andere voordelen, trekken we voluit de kaart van innovatie. Met de ontwikkeling van LunaVision verlagen we ons energieverbruik en de bijbehorende factuur en we krijgen er een flexibel systeem voor met het een lage onderhoudskost. Bovendien past het ontwerp perfect binnen het beeld van de stad en veroorzaakt het minder lichtvervuiling. Alleen voordelen dus”, zegt Marina De Bie, schepen van Energie en Duurzaamheid.
De ambitie is om in een volgende fase ook de woonwijken buiten de stadskern van ledverlichting te voorzien, en op termijn zelfs de hele stad met led te verlichten. De stad onderhandelt daarover met Eandis. Sowieso wordt bij elk nieuw aangelegd fietspad ook systematisch gekozen voor led-verlichting.
Slimme stad
Stad Mechelen levert al langer inspanningen om Mechelen uit te bouwen tot een echte ‘smart city’. Maar wat is dat precies? Een slimme stad is slim, klantvriendelijk, ondernemend, groen en duurzaam. Verschillende technologieën en beleidsdomeinen worden in een slimme stad geïntegreerd: ICT, mobiliteit, energie, gezondheid en transport. “De sleutel van alle ‘smart city’ ideeën is de wens om steden te transformeren tot plaatsen met een betere levenskwaliteit. Als zo’n idee innovatie en efficiëntie combineert als aanbod voor een betere stedelijke beleving, maakt het kans om door Mechelen omarmd te worden. Dan durven we voluit investeren om het project ademruimte te geven. LunaVision is zo een project. Het tilt Mechelen naar een hoger niveau. Daarom verdient het een plek hoog in de short list van de Belfius Smart City Award”, zegt burgemeester Bart Somers.
De led-verlichting is niet het eerste slimme initiatief dat Mechelen nam. Volgende slimme toepassingen bestaan al in Mechelen:
• Slimme veiligheid:
o het ANPR-cameranetwerk om efficiënter criminele feiten op te sporen;
• Slimme mobiliteit:
o de ECOkoeriers die dankzij hun distributie de binnenstad van autoverkeer ontlasten;
o de parkeergeleidingsborden die chauffeurs vlot de weg naar een vrije parking wijzen en andere multifunctionele led-verkeersborden;
• Slimme dienstverlening:
o De digitale stempel die attesten van een wettelijke digitale handtekening voorziet en zijn legale waarde behoudt bij het printen;
o De digitale bouwaanvraag;
o De nieuwe werking op afspraak die burgers ook toelaat om online een afspraak te maken;
o Proces voor meldingen openbaar domein werd gedigitaliseerd via website: aanvragen worden door de teamleiders via hun iPad opgevolgd.
o De app ‘Visit Mechelen’ voor bezoekers;
• Slimme zorg: d.m.v. zorgtechnologie kunnen mensen langer zelfstandig wonen;
• Slimme energie: de led-verlichting in de binnenstad.
Stem voor Mechelen!
Nog tot 12 november kan het publiek stemmen op een van de tien genomineerde projecten. Op 2 december weten we welke stad of gemeente de Belfius Smart City Award behaalt.
In vijf promotiefilmpjes sporen vijf Mechelaars hun stadsgenoten aan om te stemmen voor Mechelen. Bekijk het eerste filmpje met Sjoukje Smedts, consulente UiT in Mechelen
Binnenkort verschijnen ook de filmpjes met Luc Vis, bellemadam Myriam Sips, kinderstadsartiest Yannis Aghassaiy en M-bassadeur Fouad Zounaki.
Ook stadssecretaris Erik Laga stemt natuurlijk voor Mechelen
Stem nu voor Mechelen via www.knack.be/smartcity.
foto: Belfius Smart City Award