Zo werden diverse acties georganiseerd om het fenomeen aan banden te leggen.
De acties:
• Fietscontroles waarbij de specifieke kenmerken van een fiets in kaart worden gebracht (dikwijls kan de eigenaar zijn fiets niet goed beschrijven);
• Sensibiliseringsacties veelal samen met de gemeenschapswachten, om je fiets te laten graveren of labelen (vooral handig wanneer een fiets wordt teruggevonden);
• Gerichte acties om fietsdieven op heterdaad te betrappen (oa. op hotspots waar er velen het slachtoffer worden)
Deze inspanningen zijn geïnspireerd door het stijgend aantal fietsdiefstallen waar onze politiezone – na een dalende tendens tijdens het eerste trimester van 2015 – de jongste maanden mee geconfronteerd wordt.
Op heterdaad!
De inzet van de politie Mechelen-Willebroek bleef niet zonder resultaat. Zo werden sinds begin dit jaar al 46 fietsen terugbezorgd aan de rechtmatige eigenaars, waar er de laatste jaren op een heel jaar slechts een 50-tal fietsen aan de eigenaar werden terugbezorgd. Bij acties wist de politie eveneens een aantal dieven op heterdaad te betrappen. De jongste weken gebeurde dit niet minder dan 10 keer. Ondanks de successen van de afgelopen weken zal de politie niet op haar lauweren gaan rusten. De recente inspanningen zullen een permanent karakter krijgen zodat dit fenomeen drastisch teruggedrongen wordt. “Een doorgedreven integrale aanpak heeft een prachtresultaat opgeleverd. Hiermee toont de politie dat grote, noch kleine criminaliteit, kans op overleven heeft in onze zone”, aldus burgemeester Bart Somers (Open Vld).
Alert zijn is de boodschap
Naast de politionele acties en de sensibiliseringscampagnes kunnen ook de inwoners van Mechelen en Willbroek een bijdrage leveren. Meld verdachte handelingen onmiddellijk bij de politie via het nummer 015 464 464.
Fietsen die ingeladen worden in een bestelwagen, of een aanbod van een fiets waarbij de prijs duidelijk onder de gangbare nieuw- of tweedehandswaarde ligt, zijn tekenen die er op wijzen dat er (mogelijk) iets niet klopt. Ook achtergelaten fietsen kunnen uiteraard gemeld worden.
Wanneer je toch slachtoffer zou worden van een diefstal, doe dan steeds aangifte bij de politie. Probeer een zo goed mogelijke beschrijving te geven van je fiets. Een foto kan hierbij een handig hulpmiddel zijn. Je fiets laten graveren zal de dief ontmoedigen en is een stap in de goede richting om je rijwiel terug te bezorgen wanneer het gevonden wordt na een diefstal.
Voorkomen is de beste optie
Alertheid en voorzichtigheid kan men eveneens als ‘preventie’ omschrijven:
• Zet je fiets steeds op slot (ook al laat je hem maar even achter );
• Gebruik een degelijk slot en bevestig hem aan een vast voorwerp (paal, fietsenrek, …);
• Maak gebruik van (gratis) fietsenstallingen;
• Nog meer tips? Neem een kijkje op www.mechelen.be/fietsridder.
Laat je fiets graveren
Op onderstaande dagen kan je je fiets laten graveren of labelen door de gemeenschapswachten:
• zaterdag 25 juli: 10u-12u – Veemarkt (zaterdagmarkt)
• zaterdag 8 augustus: 10u-12u – Veemarkt (zaterdagmarkt)
• zaterdag 12 september: 10u-12u – Korenmarkt (herfstbraderij)
• zondag 20 september: 10u-17u – Grote Markt (autoloze zondag)
• woensdag 23 september: 12u-18u – Centraal Station
• zaterdag 10 oktober: 10u-12u – Veemarkt
Foto: salmiali.wordpress.com