Maandagmorgen maakte de stad Mechelen zelf bekend dat het wat dat betreft tegen de stroom ingaat. Volgens Voka – Kamer van Koophandel Mechelen bewijst het Mechels voorbeeld dat het dus ook effectief anders kan.
De laatste tijd is overal te horen dat ook lokale overheden het financieel moeilijk hebben. Het is voor Voka – Kamer van Koophandel Mechelen dan ook een positieve verrassing dat de stad Mechelen uitgerekend nu belastingverlagingen aankondigt. Zij zien hierin een bewijs dat een stad of gemeente die het eigen huishouden saneert en zelf naar efficiëntie en besparingen zoekt, dat ook kan laten terugvloeien naar de lokale gemeenschap. “Het zou een slechte zaak zijn indien een stad het geld in eigen zak steekt als het goed gaat en het geld komt halen bij inwoners en bedrijven als het slecht gaat”, zegt woordvoerder Bart De bruyn van Voka – Kamer van Koophandel Mechelen. De algemene gemeentebelasting verdwijnt in 2016, het jaar dat ook de opcentiemen op de onroerende voorheffing verder dalen van 1550 naar 1510. Het is onder andere het gevolg van een besparing op de werkingskosten en een inkrimping van het personeelsbestand. “De stad Mechelen plukt de vruchten van de keuzes van de voorbije en vorige jaren: sanering, politiefusie, afslanking van het overheidsapparaat, …. Dat ook inwoners en bedrijven hiervan de positieve gevolgen voelen, kan een positieve stimulans betekenen voor de lokale economie.”
Bedrijven en ondernemers hebben nood aan rechtszekerheid en geen overheid die om de haverklap de belastingdruk laat toenemen. “Ik ben ervan overtuigd dat met deze werkwijze en beleidsvisie enerzijds bedrijven meer geneigd zijn om in de Mechelse regio te blijven en anderzijds dat ook voor het aantrekken van nieuwe investeerders kan zorgen.” Met de afschaffing van de 50 euro bedrijfsbelasting voor kleine zelfstandigen zonder specifieke bedrijfsoppervlakte verdwijnt vanaf 2017 nog een andere ondernemersonvriendelijke belasting.
foto: logo VOKA