De afgelopen periode worden er gemiddeld 1.000 zakken sluikstort per maand opgehaald. Huishoudelijk afval hoort niet op straat te belanden. En toch gebeurt het dagelijks dat dit soort afval, bij nacht en ontij, verpakt of niet verpakt, gedeponeerd wordt naast of in de buurt van openbare vuilbakjes.
Dit bezorgt de omgeving een erg verloederde indruk en trekt ongedierte aan. Het doet de kosten voor de opruiming ervan ook erg hoog oplopen. De stad becijferde dat er op jaarbasis ongeveer 205 ton sluikstort wordt opgehaald door haar eigen diensten. Dit betekent een opruimkost van €130 000. Hieraan wil de stad duidelijk paal en perk stellen.
Om die reden loopt van november 2014 tot februari 2015 een campagne ter ontrading van sluikstorten. Op die manier wil de stad we aan de bewoners nogmaals duidelijk maken dat sluikstorten niet kan en zeker niet onbestraft blijft. De campagne wil de burgers sensibiliseren om zich op een correcte manier van het afval te ontdoen en het niet her en der te deponeren. Hiervoor zullen de burgers geconfronteerd worden met de grote hoeveelheid sluikstort die de stad wekelijks ophaalt. Bovendien zal de komende maanden de pakkans voor sluikstorters gevoelig opgedreven worden. Wie betrapt wordt krijgt een fikse administratieve geldboete.
Daarnaast zullen vaststellende ambtenaren, met ondersteuning van de lokale politie, in het kader van de Gemeentelijke Administratieve Sancties (GAS) geregeld op pad worden gestuurd om sluikstorters op heterdaad te betrappen. Wie geklist wordt, riskeert een administratieve geldboete tot €250, maar zal ook de opruimkosten doorgerekend krijgen. Een eerste korte actie van vaststellende ambtenaren vond plaats op maandagavond 10 november. In de komende maanden zullen er nog dergelijke acties worden gepland. De stad zal ook onderzoeken welke maatregelen zij nog bijkomend kan treffen in de strijd tegen het sluikstorten.
foto: stad Lier