De stad Lier heeft dit jaar haar waterlopen aan de provincie overgedragen. De provincie staat dan ook sinds kort in voor het beheer van die nieuwe provinciale waterlopen.
Staf Nevelsteen, districtscontroleur van de provincie, legt uit wat dat beheer inhoudt. “Te veel kruid of slib in een waterloop kan de afvoer van het water in het gedrang brengen en plaatselijk tot hinder leiden. Net zoals zwerfvuil of andere hindernissen trouwens. Wij zorgen er dan voor dat het water terug zijn weg vindt. We verwijderen ook uitheemse oever- en waterplanten die explosief kunnen groeien en zo de waterafvoer belemmeren. En soms moeten oevers hersteld worden.”
Traditioneel gebeuren de ruimingen jaarlijks, in de periode tussen 15 september en 15 maart. Soms grijpt de beheerder ook tijdens de zomer in als dit noodzakelijk is om wateroverlast te vermijden.
Wie meer wil weten over het onderhoud en de gebruikte technieken, kan terecht op de website van de provincie www.provincieantwerpen.be. Op het geoloket Waterlopen kun je opzoeken hoe de waterloop in je buurt beheerd wordt.
Goed nieuws voor Lier
Walter Grootaers, schepen voor Integraal Waterbeheer, maakte met de provincie afspraken om het goede beheer te garanderen. Jaarlijks wordt samengezeten om het onderhoud van het voorbije jaar te evalueren en eventueel bij te sturen.
Omdat de tijd en de kosten voor het ruimen en onderhouden van de vermelde waterlopen nu wegvallen, betekent dit een aanzienlijke besparing op het gemeentebudget. Tegelijkertijd zullen de waterlopen efficiënter beheerd worden. Omdat het beheer in één hand is, kunnen de onderhoudswerken over de gemeentegrenzen heen beter op elkaar afgestemd worden.
De provincie investeert ook in de aanleg van overstromingsgebieden, verleggingen van waterlopen, of ingrepen die de ecologische kwaliteit van de waterlopen verhogen.
Samen werken aan een goede afloop
Betrokken burgers kunnen problemen in en rond de provinciale waterlopen rechtstreeks melden via het meldpunt op de provinciale website.
Als buur van een provinciale waterloop moet je wettelijk met een paar minimale regels rekening houden, zoals het verlenen van doorgang voor onderhoudswerken en het respecteren van afstandsregels voor grondbewerkingen (verboden binnen 1 m) en constructies (verboden binnen 5 m).
En wil je werken uitvoeren in de buurt van een waterloop, dan wordt er in het kader van je stedenbouwkundige vergunningsaanvraag advies gevraagd aan de provincie zodat eventuele voorwaarden mee in je bouwvergunning kunnen worden opgenomen.
foto: video provincie Antwerpen