Ongeveer 96 beelden en 12 beeldnissen worden gefotografeerd en bestudeerd. Op deze manier wil de stad de toestand van de historische beelden beter in kaart brengen.
De dienst Monumentenzorg in Mechelen, voorziet jaarlijks een materiaaltechnisch onderzoek op verschillende locaties in Mechelen. Dit onderzoek spitste zich in 2012 toe op gevelpuien van de binnenstad en in 2013 op waardevolle interieurs. Dit jaar wordt een onderzoek gevoerd naar de historische heiligenbeelden in een afgebakend deel van de binnenstad. Zowel de beelden als de leegstaande beeldnissen worden gefotografeerd en aangeduid op een stadsplan, waarna onderzoek volgt.
Aan talrijke Mechelse gevels bevinden zich Maria- en heiligenbeelden. Deze beelden zijn waardevol maar niet altijd even goed onderhouden, of zelfs al verdwenen. Door deze inventarisatie kan de stad gerichter werken om de beelden terug in optimale staat te krijgen. “We willen de beelden onderzoeken zodat we kunnen inschatten of er restauratiewerken nodig zijn en om de eigenaar concreet advies te kunnen geven. Bovendien willen we de beelden laten beschermen als monument zodat een premie bekomen kan worden voor een mogelijk onderhoud of herstel”, licht schepen van Monumentenzorg Greet Geypen toe.
De 15 meest waardevolle beelden, krijgen een uitgebreid onderzoek. Onder meer volgende elementen komen aan bod tijdens het onderzoek: de aanduiding van alle beelden op een stadsplan en een aanduiding van de te onderzoeken beelden, een inventaris van de gebruikte materialen, schademeldingen, aanbevelingen voor onderhoud… “De gegevens die uit dit onderzoek naar boven komen, lenen zich voor de opmaak van een beschermingsdossier voor de historische heiligenbeelden in de binnenstad. We willen de beelden met de beste zorg bewaren; ze versterken het cultureel en historisch bewustzijn en de huidige generatie kan zich een beeld vormen hoe de mensen vroeger met het volksgeloof omgingen.”, vertelt Greet Geypen.
Onderzoeks- en adviesbureau PRC (Patrimonium Research Consulting) moet het onderzoek in goede banen leiden. Voor het onderzoek dat nog tot eind augustus duurt, legt de stad € 10.248 neer.
Einde verleden jaar verhuisde de beeldengroep van het Hof van Olijven, voor restauratie naar het atelier. Eerder dit jaar werd het Madonnabeeldje aan de gevel van ‘Het Hemelrijck’ gerestaureerd en momenteel wordt ook het beeld van de gevel van de Onze-Lieve-Vrouw van Leliëndaal onderzocht.
Programma:
Week 21: 19-23 mei: Woensdag 21 en Donderdag 22:Twaalf Apostelenstraat 11,13,17
Vrijdag 23: hoek Schuttevee en Heembeemd
Week 22: 26-28 mei: hoek Zelestraat – Stassartstraat
Week 23: 2-6 juni: Maandag 2 juni: Hoek Arme Clarenstraat – Nieuwe Beggaardenstraat
Dinsdag 3 juni: hoek Arme Clarenstraat – Melaan
Week 24: 9-13 juni: Keizerstraat
Hoek Korte Schipstraat – Bruul
Adegemstraat 23 en 134
Week 25: 16-20 juni: Hoviusstraat 11
woensdag 18 juni: Schepenhuis
ca. 30 JUNI: inventaris + onderzoek en verslag van beelden af behalve analyseresultaten
Ca. eind AUGUSTUS: toevoegen van analyseresultaten
foto: wikipedia.org