Niet omdat je luierikt. Integendeel, je werkt je uit de naad. Maar omdat je voor je werk een negentiende-eeuws loon ontvangt. In het Zuiden verkeren miljoenen mensen in dat geval. Ze kunnen niet leven van het voedsel dat ze verbouwen. Vreemd? Niet echt, want ze produceren voor de wereldmarkt: koffie, thee, cacao, katoen… En de markt dicteert de prijzen.
Nochtans kan het anders en beter. Dat bewijst fair trade of eerlijke handel. Het principe is heel eenvoudig. Fair trade garandeert de boer en de boerin in het Zuiden een prijs waarmee zij een eerlijk inkomen verwerven zodat ze op een menswaardige manier kunnen leven. De consumenten hier in België betalen misschien een paar eurocenten extra voor een fairtradeproduct. Maar daarmee komen de boer en zijn familie wel vooruit.
Om fair trade te ondersteunen, loopt al enkele jaren de campagne FairTradeGemeente. Bijna 200 Vlaamse gemeenten doen mee. Een groot aantal verwierf al de titel van FairTradeGemeente. Die titel verdienen de gemeentebesturen omdat de hele bevolking – van schepen tot cafébaas en van ondernemer tot chiroleidster – ervoor gewerkt heeft.
Vooraleer de titel kan behaald worden dienen de gemeenten een heel traject af te leggen. In Putte werd er daarmee al gestart in 2013. “Reeds einde vorig jaar namen we met onze gemeentediensten deel aan de provinciale campagne rond de week van de fair trade. Onze eerste stappen in het fairtrade verhaal werden toen gezet met een fairtrade attentie voor al het personeel. Ook tijdens gemeentelijke recepties gebruiken we wijn uit onze lokale wereldwinkel”, aldus burgemeester Chris De Veuster.
Schepen van ontwikkelingssamenwerking Chris Bosmans: “Om de titel van FairTradeGemeente te behalen, moeten we als gemeente beroep doen op heel wat partners, we kunnen dit immers niet alleen doen. Op de gemeenteraad van 24 april hebben we als bestuur alvast de eerste stappen hiertoe gezet met het onderschrijven van een resolutie. Wie geïnteresseerd is om meer te weten te komen over dit gloednieuwe initiatief van de Gemeentelijke Adviesraad voor Ontwikkelingssamenwerking (GROS), komt op dinsdag 13 mei tegen 20u naar de raadzaal van het gemeentehuis. Dan voorzien we een officieel startmoment van deze nieuwe actie. Een medewerker van FairTradeGemeente en collega schepen Nora Bertels van buurgemeente Duffel, die de titel reeds behaalden, zullen ons toelichting geven hoe we dit project moeten aanpakken. Uiteraard voorzien we ook een lekker fairtrade hapje en drankje. De avond sluiten we af met een ludiek fairtrade spel”.
foto: gemeente Putte