Van 19 tot 27 april is het Digitale Week. Een hele week lang kan je in Vlaanderen, Brussel en ook in Mechelen proeven van de digitale wereld. Het OCMW-Sociaal Huis, de stad, Vormingplus en seniornet slaan de handen in elkaar en laten je via gratis of goedkope workshops op een laagdrempelige manier kennis maken met de wereld van smartphones, tablets en computers.
De Digitale Week is een initiatief van Linc vzw en is aan zijn negende editie toe. Wat in 2005 begon met 50 activiteiten van een bescheiden groepje organisaties, is inmiddels uitgegroeid tot een jaarlijks weerkerend fenomeen met meer dan 1000 activiteiten en zo’n 20 000 deelnemers.
Ook dit jaar hebben honderden organisaties tijdens de Digitale Week extra aandacht voor digitale kennis en vaardigheden. Je kan bij hen terecht voor gratis activiteiten rond smartphones, tablets, digitale televisie, Facebook, Word, Powerpoint, … Deze editie staat volop in het teken van het overbruggen van grenzen, van de ontspannende mogelijkheden van digitale media en van de democratiserende krachten die achter de computer en het internet schuil gaan.
Ondanks de algemene opvatting dat iedereen zo onderhand al wel een computer in huis heeft en weet hoe dat ding werkt, blijkt uit de vele onderzoeken rond dit thema dat dit allesbehalve waar is. Zo had in 2013 één op vijf gezinnen nog steeds geen computer met internet in huis. “Voor heel wat mensen zijn internet, software, sociale media, apps en andere digitale toepassingen niet meer weg te denken. We mogen echter niet vergeten dat deze nieuwe media niet voor iedereen dagelijkse kost zijn. De Digitale Week is een week vol multimedia-activiteiten die iedereen wil tonen dat je van deze nieuwe media niet bang hoeft te zijn”, aldus schepen van ICT Walter Schroons. Mechelen werkt voor het zesde jaar op rij mee aan dit initiatief.
Digitale inclusie
Het initiatief van de Digitale Week kadert in de doelstellingen van het Lokaal Sociaal Beleidsplan rond de toegang tot basisrechten en het tegengaan van mogelijke achterstelling. Waar de Digitale Week aanvankelijk de nadruk legde op de digitale kloof en het verband met laaggeletterdheid en kansarmoede, werd dit initiatief afgelopen jaren uitgebreid naar het ruime thema van digitale inclusie. Steeds meer aandacht gaat naar mediawijsheid (kritisch omgaan met nieuwe media) en een e-inclusieve maatschappij (alle burgers toegang verlenen tot nieuwe media). De thema’s en doelgroepen van de Digitale Week werden sterk uitgebreid. “Digitalisering is niet meer te stoppen. We willen graag dat elke inwoner van Mechelen mee op de kar springt”, zegt Koen Anciaux, schepen van Welzijn en OCMW-voorzitter. “Daarom is het belangrijk dat we voldoende informatie geven en de drempel laag houden zodat alle Mechelaars van de nieuwe media kunnen profiteren. De Digitale Week draagt hiertoe bij.”
De Digitale Week in Mechelen
In Mechelen biedt de Digitale Week een waaier aan workshops aan. Leer hoe een smartphone verschilt van een gewone GSM, kom alles te weten over iPads en andere tablets, zet je eerste digitale stapjes met een basiscursus pc of internet voor beginners, of leer hoe een boek leest op een e-reader. Zonder, met weinig of met digitale voorkennis, er zijn workshops voor iedereen! De verschillende partners zorgen voor dit leerrijke aanbod. Het hele programma vind je in bijlage.
Erfgoeddag doet ook mee!
Erfgoed is overal. Ook op het web. Tal van online platformen zoals blogs en beeldbanken herbergen een schat aan gedigitaliseerde collecties. Dankzij deze tools zijn we slechts enkele muisklikken verwijderd van een reis in de tijd. Tijdens de Erfgoeddag op 27 april tonen erfgoedzorgers je de weg in de schat aan Mechels erfgoed op het web. Wil je zelf een stukje erfgoed digitaal bewaren voor de toekomst? Dat kan! Neem foto’s uit de oude doos mee om in te scannen en zorg mee voor digitaal erfgoed in de toekomst.
foto: Stad Mechelen