“Vele gemeenten worden in het kader van de opmaak van het meerjarenplan gedwongen om hun financiën op orde te krijgen”, zegt Frédéric Achten, algemeen directeur Voka – Kamer van Koophandel Mechelen. “Ze worden verplicht om naar besparingen te zoeken en de weg van overheidsefficiëntie in te slaan. Toch kiezen sommige gemeentebesturen ook voor ingrepen aan de inkomstenzijde, wat een gevaarlijke evolutie is.”
Geen enkele gemeente heeft het tot nu toe aangedurfd om aan de gemeentelijke personenbelasting te raken. In het kader van de opmaak van het meerjarenplan stonden vele gemeenten voor de keuze: besparingen door overheidsefficiëntie of meer inkomsten genereren via alternatieve belastingen en taksen. Dat laatste is een doorn in het oog bij Voka – Kamer van Koophandel Mechelen.
Duffel, Bornem en Heist-op-den-Berg verhogen de onroerende voorheffing. In Heist-op-den-Berg bedraagt de stijging zelfs 400 opcentiemen, van 1050 naar 1450. “Duffel verlaagt dan wel de drijfkracht, alhoewel dat eigenlijk een middeleeuwse belasting is, die dringend mag afgeschaft worden.” Er zijn echter ook de goede leerlingen van de klas. Lier, Mechelen, Nijlen en Sint-Amands verhogen zowel de onroerende voorheffing als de personenbelasting niet.
Ook Sint-Katelijne-Waver voert geen belastingverhoging door, maar snoeit fors in de uitgaven. “Zij hebben effectief gekozen voor overheidsefficiëntie en een kerntakendebat.” Daardoor kunnen zij nog steeds investeren, wat een goede zaak is voor de lokale economie. Willebroek heeft zelfs de intentie om de personenbelasting de komende jaren te laten dalen van 8,3 naar 7,5 procent. Ze gaan langs de andere kant het geld elders halen, ondermeer via een kohierbelasting voor dancings, die daardoor de fiscale druk voelen toenemen. Ook in de andere gemeenten gaan heel wat tarieven en taksen de hoogte in.
Voka – Kamer van Koophandel Mechelen roept de gemeentebesturen nogmaals op om de lokale fiscale druk onder controle te houden. Het omgekeerde is nefast voor de lokale economie. “Ivarem gaat rechtstreeks een afvaltaks innen, waardoor de gemeentelijke bijdrage vermindert. Dit had een afname, of minstens een stagnering van de gemeentelijke belastingen en taksen tot gevolg kunnen hebben. Spijtig genoeg hebben heel wat gemeenten voor de andere richting gekozen.” Volgens Voka – Kamer van Koophandel Mechelen moet er ook bij de intercommunales gezocht worden naar besparingen. Anders is het een onhoudbare situatie, die op termijn onvermijdelijk zal leiden tot fusies van gemeenten die niet langer financieel gezond blijken.
Wij steken de hand uit naar de gemeentebesturen. Wij beschouwen ons als de ideale partner voor een sterk lokaal economisch beleid. Samen kunnen we van deze regio, centraal in de Vlaamse ruit, het dynamische en economische hart van Vlaanderen maken. Dat is echter een gedeelde verantwoordelijkheid. En we mogen niet het risico lopen om onze troeven kwijt te spelen.
“Eén van de troeven van onze regio zijn de bedrijven”, zegt Achten. “Zij zijn tenslotte de sterkhouders van de lokale economie. Neem onze bloeiende bedrijven weg en de inkomsten van heel wat besturen zullen dalen, waardoor investeringen, onder andere ook in het sociale leven, niet langer mogelijk zijn. Door in te zetten op een sterke lokale economie, zet je meteen ook in op een sterke lokale gemeenschap.”
Foto: www.voka.be