Alle gemeenten buiten Lier en Mechelen stemden voor de werkingsbijdragen en enkel Lier stemde ook tegen de statutenwijzigingen. De zogenaamde ‘Afvaltaks’ werd niet behandeld op de Buitengewone Algemene Vergadering van IVAREM. Dit is immers een belasting en kan enkel door een gemeenteraad worden vastgelegd.
De voorbije weken werden, in kader van de vaste bijdrage voor afvalbeheer (de Afvaltaks) en de besluitvorming in de gemeenten rond de meerjarenplanning 2013 -2019, verschillende beweringen verspreid over IVAREM. De beweringen waren ofwel volledig onjuist of werden in een verkeerde context geplaatst. Tijdens haar toespraak na de Buitengewone Algemene Vergadering nam voorzitster Rita Van den Bossche de gelegenheid om de belangrijkste van de aantijgingen te weerleggen.
De afvalkosten voor gemeenten zijn sterk toegenomen
“Er werd beweerd dat de afvalkosten voor de gemeenten de voorbije jaren sterk zijn toegenomen. De feiten zijn echter dat sinds 2003 de kosten voor de gemeenten met 18 % zijn toegenomen terwijl de inflatie over dezelfde periode 27 % bedroeg”, aldus Rita Van den Bossche. Tarieven van bepaalde nutsvoorzieningen zijn in dezelfde periode met 50% of meer gestegen. IVAREM heeft in die periode haar dienstverlening uitgebreid: de overschakeling van goedkoop en milieuonvriendelijk storten naar mechanisch- biologische voorbehandeling, de invoering van DIFTAR in 6 gemeenten en de modernisering van bijna alle containerparken. IVAREM heeft de voorbije jaren haar kosten reeds sterk gereduceerd.
De afvalkosten zullen de komende jaren nog stijgen
“De afvalkosten zouden de komende jaren nog verder sterk stijgen terwijl de feiten aantonen dat de bijdragen van de gemeenten dalen. IVAREM zal ook de komende jaren de nodige inspanningen leveren om de kosten onder controle te houden”, zegt Rita Van den Bossche.
IVAREM is een dure intergemeentelijke
“Er werd en wordt nog steeds geroepen dat IVAREM een dure afvalintercommunale is, een geldverslindende machine. De kostprijs voor onze gemeenten van gemiddeld 170 euro per gezin is echter substantieel lager dan het gemiddelde voor Vlaanderen van meer dan 220 euro per gezin dat de OVAM aanhaalt in haar Uitvoeringsplan. IVAREM is en blijft een goedkope intercommunale”, meldt Rita Van den Bossche.
IVAREM is een niet -transparante organisatie
“Vanuit verschillende hoeken werd gezegd dat IVAREM een niet-transparante organisatie is. Dit is een vreemde bewering aangezien alle beslissingen vooraf in alle openheid worden besproken in de Raad van Bestuur, waarin alle gemeenten vertegenwoordigd zijn (oppositie en meerderheid). Alle strategische beslissingen worden voorgelegd aan de gemeenteraden die mandaat moeten verlenen voor de Algemene Vergadering. IVAREM heeft niets te verbergen”, verduidelijkt Rita Van den Bossche. Alle jaarverslagen en een overzicht van de genomen beslissingen zijn in te kijken op de website of kunnen opgevraagd worden.
Besluit
IVAREM wil samen met de gemeenten blijven zoeken naar het evenwicht tussen kostenreductie en een goede dienstverlening. “We moeten ervoor waken dat de druk om kosten te besparen het duurzaam afvalbeleid niet ondermijnt. In het ondernemingsplan dat door de Buitengewone Algemene Vergadering werd goedgekeurd, staan immers nog 2 belangrijke doelstellingen: zo veel mogelijk materialen in de kringloop houden en een kwaliteitsvolle dienstverlening voor de gezinnen uitwerken. Dat zijn doelstellingen die op termijn het financiële overstijgen, omdat de leefbaarheid in onze regio er mee te maken heeft. En daar ligt onze focus in de komende jaren, samen met een verdere beheersing van onze kosten”, besluit Rita Van den Bossche.
Afbeelding: www.ivarem.be