De dienst Toerisme en de Koninklijke Beiaardschool ‘Jef Denyn’ hebben samen een nieuwe wandeling en rondleiding uitgewerkt die bezoekers wil laten kennis maken met het beiaardgebeuren in Mechelen. Vanaf vandaag geven beiaardiers je een unieke kijk achter de deuren van hun school en in de Sint-Romboutstoren.
Kleine school, wereldwijde uitstraling
Mechelen is een van de weinige plaatsen in de wereld waar je de beiaard kan leren bespelen. Vandaag is onze Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn nog steeds het grootste kenniscentrum voor beiaard in de wereld. Uit alle hoeken van de wereld reizen muzikanten ervoor richting Dijlestad. Onze bijzondere school geniet ook veel belangstelling bij de media en bij het grote publiek. Men is nieuwsgierig naar hoe het er achter de deuren aan toegaat; de beiaard – overigens ’s werelds grootste instrument – is immers geen alledaags instrument.
In het verleden konden bezoekers terecht in ’t Schipke, het charmante rococohuisje op de hoek van de Merodestraat en de Sint-Jansstraat waar de Beiaardschool tot 2010 gevestigd was. Met z’n vele vensters was het stemmige pand een kijkkast voor voorbijgangers. Veel toeristen piepten door het raam naar de studenten aan de oefenklavieren. De stadsgidsen wipten met de groepen steeds even binnen voor een kleine demonstratie. Sinds de verhuis naar het nieuwe adres aan de Bruul 52 verdween de Beiaardschool echter uit het Mechelse straatbeeld.
Boek eens een rondje Mechelen Beiaardstad
Om tegemoet te komen aan de vele vragen van geïnteresseerden heeft Toerisme Mechelen in samenwerking met de Koninklijke Beiaardschool ‘Jef Denyn’ vzw en de VVV-Mechelen vzw een interactieve wandeling uitgewerkt die bezoekers wil laten kennis maken met het beiaardspel. Geen gidsen, maar beiaardiers geven bezoekers een unieke kijk achter de deuren van hun school en in de Sint-Romboutstoren.
Bezoekers kunnen opteren voor twee formules:
• Een bezoek aan de Beiaardschool met een klein concert op een digitale beiaard (1 uur)
• Een bezoek aan de Beiaardschool en de Sint-Romboutstoren met een klein concert op de nieuwe beiaard (2 uur)
Tijdens een rondleiding kom je meer te weten over de geschiedenis en de werking van de Beiaardschool en over de beiaard als muzikaal instrument. De beiaardier-gidsen werden gerekruteerd onder de leraars, alumni of gevorderde studenten van de Koninklijke Beiaardschool. “We willen sterk inzetten op het ‘belevingsvol’ ontdekken van onze stad. De bezoeker komt van beiaardiers zelf meer te weten over de klokken, de beiaard, een stukje geschiedenis, … Je geniet al kijkend én luisterend, want de beiaardier illustreert z’n verhaal ter plaatse met een streepje muziek”, zegt schepen van Toerisme Frank Nobels.
Nieuwe wandeling en rondleiding in Mechelen Beiaardstad
vorig bericht