In het kader van het ontsluitingsplan voor de acht historische kerken in Mechelen en de restauratie van de Sint-Pieter-en-Paulkerk, werd de Facebook-pagina ‘Torens aan de Dijle’ opgericht. Via dit platform willen verschillende stadsdiensten de Mechelaar informeren over en betrekken bij deze acht parels van religieuze monumenten.
Grootste concentratie historische kerken in Vlaanderen
De Mechelse binnenstad onderscheidt zich van andere middelgrote centrumsteden door haar nog gave middeleeuwse stadsstructuur en haar uitzonderlijk bouwkundig erfgoed. De acht historische kerken in de binnenstad – de grootste concentratie in Vlaanderen – maken hier inherent deel van uit en spelen een belangrijke rol in de identiteit en de aantrekkingskracht van de stad. De kerken bevinden zich op loopafstand van elkaar en worden toeristisch als één ensemble gepromoot onder de naam ‘Torens aan de Dijle’.
Ontsluitingsplan
Met de Vlaamse overheid werd op 20 december 2011 een meerjarige subsidiëringsovereenkomst voor de verdere restauratie van het ensemble van de historische kerken in de Mechelse binnenstad afgesloten. Eén van de voorwaarden voor deze bijzonder subsidievorm is het uitwerken van een beleids- en ontsluitingsplan. Dit gebeurde in de loop van 2012 binnen een dienstoverschrijdende stedelijke projectwerkgroep onder leiding van de afdeling Erfgoedontwikkeling, die zich boog over de methodiek, de doelstellingen en de visie. Verschillende face-to-face interviews met kerkbeheerders werden afgenomen en externe deskundigen werden betrokken bij het proces. Na goedkeuring van het plan begin 2013 door het college, werd gestart met initiatieven om de vooropgestelde acties in het plan uit te voeren of verder te concretiseren in het meerjarenplan.
Torens aan de Dijle online
Een eerste algemene actie is de opstart van een online platform om het draagvlak en de betrokkenheid rond deze acht kerken en hun erfgoed bij de Mechelaar te vergroten. De Facebook-pagina ‘Torens aan de Dijle’ wil bezoekers warm maken voor buitengewone activiteiten in de kerken, zoals concerten of tentoonstellingen. Bezoekers komen via de pagina ook alles te weten komen over het restauratieproces van de acht kerken. In maart is de interieurrestauratie van de Sint-Pieter-en-Paulkerk van start gegaan; een proces dat normaal gezien achter gesloten kerkdeuren verloopt. Facebook maakt het mogelijk om de verschillende stappen in het proces te delen met een breed geïnteresseerd publiek. Zo kunnen bezoekers op de pagina al foto’s bekijken van interieurstukken die ingepakt zijn of van de kerk zonder stoelen; zonder meer een uniek beeld.
De samenwerking voor deze Facebook-pagina gebeurt door de diensten Monumentenzorg, Stedelijke Musea Mechelen en de Erfgoedcel Mechelen. De eerste twee leveren via werfvergaderingen en inhoudelijke achtergrondkennis input aan de dienst Erfgoedcel, die de inhoud op haar beurt vertaalt naar toegankelijke content en het onderhoud van de pagina verzorgt en coördineert.
Vind Torens aan de Dijle leuk op facebook.