Naar aanleiding van twee schriftelijke vragen van gemeenteraadsleden Fabienne Blavier (Open Vld) en Marc Van Hammée (N-VA) en van een bespreking binnen de SARS (Adviesraad senioren) en SARPH (Adviesraad personen met een handicap) heeft schepen Anciaux bevoegd voor ouderenbeleid en personen met een handicap de verzuchtingen over de heraanleg van de Bruul ter harte genomen.
Eén van de uitgangspunten van de ontwerpopdracht was het voorzien van een zo toegankelijk en aangenaam mogelijke winkelwandelboulevard. De ontwerpers hebben in de ontwerpfase 7 uitgangspunten gehanteerd. Zo komt Een vlakke vloer met een minimale helling ivm de afwatering. Een goed beloopbare vloersteen in graniet, dus niet enkel vlak, maar ook structuur steen. Deze wordt niet glad bij regenweer. Een clustering van straatmeubilair en groen: toegankelijk en doorwaadbaar. Met ‘dichte’ banken voor blindegeleiding, zithoogte op stoelhoogte. Voldoende ‘harde’ straatverlichting, sfeerverlichting aan objecten (bankjes, vliet, plateau vijfhoek) en ook aan clusters (kleinere lantaarnpalen met warm licht). De maximale wandelbreedte voor voetgangers aan beide zijden van de Bruul bedraagt 4 meter, goed ontsloten met openbaar vervoer en voldoende rustplaatsen.
In het autoluwe gebied zijn geen parkeerplaatsen voorzien voor mindervaliden gezien dit niet in het systeem voor nummerplaatherkenning te integreren is. Wel worden net buiten het autoluwe gebied in de Hanswijkstraat, IJzerenleen en Onze-Lieve-Vrouwestraat voldoende parkeerplaatsen voor mindervaliden voorzien. De controle op het juiste gebruik zal opgedreven worden.
Tot slot, de ontwerpers zullen naast het verplicht advies tijdens de fase van de bouwaanvraag, ook reeds voorafgaand, in de fase voorontwerp met het CTPA (centrum toegankelijkheid) overleggen in verband met de toegankelijkheid van het voorontwerp.