In het kader van de verstrengde wetgeving rond geluidsnormen bij fuiven en muziekfestivals, wil Mechelen organiserende jeugdverenigingen en jeugdhuizen helpen voldoen aan deze nieuwe verplichting. Daarom heeft het stadsbestuur besloten alle Mechelse jeugdhuizen financiëel te ondersteunen met een bijdrage van 1000 euro per aankoop van een geluidsmeter.
Sinds 1 januari zijn er – ter bescherming van het gehoor – in Vlaanderen nieuwe geluidsnormen van kracht. Deze regelgeving over het maximale geluidsniveau geldt voor alle muziekactiviteiten die toegankelijk zijn voor publiek en waar elektronische muziek wordt gespeeld. Om in regel te zijn met de VLAREM-normen, zijn de jeugdhuizen verplicht om een geluidsmeter aan te kopen.
Ondanks verschillende inspanningen van ‘Formaat’ (de koepelorganisatie van de Vlaamse jeugdhuizen) om een samenaankoop van deze meettoestellen te doen, is de kostprijs nog steeds erg hoog voor de Mechelse jeugdhuizen: ongeveer 1750 euro per geluidsmeter. “Het doel is nobel, maar de Vlaamse Regering zadelt de jeugdhuizen en bij uitbreiding de jeugdverenigingen wel op met een stevig prijskaartje, zonder daar financieel iets tegenover te stellen”, stelt schepen van Jeugd Greet Geypen vast.
Jeugdraad
Gezien het hoge kostenplaatje maakte de jeugdraad er een agendapunt van op hun eerste algemene vergadering van het jaar. De jeugdraad nodigde ook Greet Geypen uit.
“De jeugdraad is een adviesraad en de officiële spreekbuis van de jongeren bij het stadsbestuur. Ik vond het dan ook zeer belangrijk om op de algemene vergadering ons jeugdbeleid uit de doeken te doen en naar hun mening te luisteren. Want als je een beleid uitstippelt voor jongeren, dan kan je hen toch best vragen wat zij zelf belangrijk vinden”, aldus de schepen van Jeugd.
Tussenkomst van 1000 euro
Gezien de aankoop van de geluidsmeters voor de jeugdhuizen een financiële aderlating is, vroeg de jeugdraad om een tussenkomst van het stadsbestuur. Mechelen telt vijf jeugdhuizen: JH JOKO (Tervuursesteenweg), JH HOJE (Bankstraat), JH DOEMA (Oude Brusselsestraat), JH JOPPE (Stuivenbergvaart) en ROJM (Tinnellaan). Voor elk jeugdhuis zal de stad 1000 euro bijdragen bij de aankoop van een geluidsmeter.
“De Mechelse jeugdhuizen zijn heel belangrijk voor de jongerencultuur. Ze bieden immers mogelijkheden en kansen aan jongeren om op een laagdrempelige manier te proeven van muziek en cultuur. De werking draait echter op vrijwilligers, zodoende dat ze niet kapitaalkrachtig genoeg zijn om zulke grote bedragen op te hoesten. Onze financiële bijdrage is pure noodzaak om de goede werking niet in het gedrang te brengen”, beklemtoont de schepen.
Naast de vijf Mechelse jeugdhuizen, koopt de stad zelf drie geluidsmeters aan. Club Kamikaze en Perron M moeten immers aan dezelfde wetgeving voldoen en hebben een geluidsmeter nodig. Ook de Uitleendienst van de stad Mechelen krijgt een geluidsmeter in het gamma. “We zijn van mening dat jongeren op een verantwoorde manier moeten kunnen feesten en we willen dit dan ook aanmoedigen. Door deze geluidsmeter aan te kopen en uit te lenen, helpen we jeugdverenigingen om op een eenvoudige manier te voldoen aan de nieuwe geluidswetgeving”, besluit Greet Geypen.