De gewijzigde dienstregeling in de provincie Antwerpen betekent voor een groot aantal reizigers van De Lijn een achteruitgang. Ze moeten meer overstappen, zijn langer onderweg en moeten vaker rechtstaan in bus of tram. Dat blijkt uit een enquête van reizigersvereniging TreinTramBus en de vakbonden ACV, ACOD en ACLVB.
Op 1 september is het tram- en busnet in de provincie ntwerpen ingrijpend gereorganiseerd in het kader van een besparingsplan. In Mechelen gebeurde dat al op 15 augustus. TreinTramBus en de drie vakbonden wilden weten wat de reizigers hiervan denken. Ze organiseerden samen een enquête op tram en bus, die door ruim 4.600 mensen werd beantwoord.
80% van de respondenten stelt dat ze er sindsdien licht of zwaar op achteruit gegaan zijn. “We interpreteren dit cijfer voorzichtig”, zegt Jan Vanseveren, woordvoerder van TreinTramBus. “Maar als meer dan 3.000 reizigers aangeven dat er een probleem is, is dat iets waar De Lijn niet omheen kan. Vooral de overstappen roepen weerstand op.”
Specifieke problemen zijn er in Mechelen. Freddy De Wilder van ACV Openbare Diensten, legt uit hoe dat komt: “De rechtstreekse stadsbussen vanuit de buitenwijken en randgemeenten rijden sinds kort niet meer naar het centrum, maar errond. Voor de binnenstad moeten de reizigers overstappen op de citypendel, die als enige bus nog door de winkelstraten rijdt”
De informatie kan beter: 77% van de reizigers geeft aan dat hij op voorhand op de hoogte was van de aanpassingen, maar meer dan de helft (56%) vond de informatie onduidelijk. Luc Vervoort van ACOD-Tram-Bus-Metro: “Op het terrein stelden we vast dat een aantal zaken nog niet klaar was: bestemmingsfilms op de bussen geven de nieuwe lijnnummers nog niet”.
Reizigers en personeel concluderen samen dat tram en bus in de provincie Antwerpen verre van optimaal functioneren. Nog teveel mensen ondervinden nadeel van de aanpassingen. Alleen met voldoende capaciteit, een perfecte doorstroming en betrouwbare informatie heeft het geherstructureerde aanbod kans op slagen. Hiervoor dragen zowel De Lijn, het Vlaamse Gewest als de gemeentebesturen verantwoordelijkheid.
Ook De Lijn start bevraging
De Lijn is ondertussen ook zelf begonnen met een bevraging. Mensen die de ingeschreven zijn op ‘omleidingsinfo op maat’ kregen al een link om via internet deel te nemen aan de bevraging.