De stad Lier kampt met een tekort aan ruimte voor zogenaamde hoogdynamische recreatie of ‘harde recreatie-infrastructuur’. Met het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) Hoge Velden-Posthoornstraat wil de stad, verder bouwend op het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP) ‘Afbakening kleinstedelijk gebied’ en het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan, de woonuitbreidingsgebieden Hoge Velden en Posthoorn omzetten naar gebieden voor hoogdynamische recreatie en zo inspelen op de nood aan ruimte voor sport en recreatie.
Het RUP Hoge Velden-Posthoornstraat, wordt aan de eerstvolgende gemeenteraad, op maandag 24 september, voorgelegd voor voorlopige vaststelling. Het RUP legt de bestemmingswijziging van het woonuitbreidingsgebied naar gebied voor hoogdynamische recreatie vast en zet zo de krijtlijnen uit voor het gebied. Voorafgaand aan de opmaak van het RUP liep de MER-procedure, de verplichte milieueffectenrapportage bij ruimtelijke plannen. Het plan-MER werd reeds in oktober 2010 goedgekeurd.
Het RUP bepaalt dus de bestemming en de toekomstige functies voor het hele plangebied. Dit gebied is begrensd door de Ring (R16), Netekanaal en Waversesteenweg en wordt doormidden gesneden door de Aarschotsesteenweg (N10). Het heeft een oppervlakte van ongeveer 20 ha en kan in 2 zones opgedeeld worden: deel I omvat de zone voor recreatie, in deel II wordt voornamelijk het huidige gebruik bevestigd. Aandachtspunt bij de opmaak van het RUP was zeker de ontsluiting via de Aarschotsesteenweg, de beschikbaarheid van voldoende parkeeraccommodatie en de waterhuishouding bij de ontwikkeling van het gebied (met de aanleg van een retentiebekken).
De voorlopige vaststelling door de gemeenteraad van september is een volgende stap in de wettelijke procedure. Nadien volgt een openbaar onderzoek en een adviesronde. Het openbaar onderzoek loopt van 4 oktober tot 2 december 2012. Tijdens deze periode kan het ontwerp van RUP ingezien worden in het stadskantoor en kunnen adviezen, opmerkingen en bezwaren aangetekend ingediend worden (of afgegeven worden tegen ontvangstbewijs) ter attentie van de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening (Gecoro). De Gecoro bundelt en coördineert daarna alle adviezen, opmerkingen en bezwaren en zal een gemotiveerd advies formuleren aan de gemeenteraad. Daarna kan het RUP Hoge Velden-Posthoornstraat definitief worden vastgesteld en wordt het ter goedkeuring voorgelegd aan de provincie.
Om de planopties uit het RUP te kunnen uitvoeren dienen een aantal gronden verworven te worden. Daarom is er een ontwerp van onteigeningsplan toegevoegd aan het RUP. Er zal echter zoveel mogelijk gestreefd worden naar een verwerving in der minne.
Na de definitieve goedkeuring van het RUP Hoge Velden-Posthoornstraat kan de ontwikkeling van het gebied starten. Ondertussen werkt de stad aan een masterplan om deze ontwikkeling vorm te geven. De stad heeft daarbij de intentie om niet te streven naar een maximumversie zoals mogelijk binnen de krijtlijnen van het RUP, maar de voorzieningen kleinschaliger, meer op mensenmaat, uit te tekenen. Binnen het opstellen van dit masterplan worden sportverenigingen actief betrokken en wordt bekeken welke partners welke sportvoorzieningen kunnen realiseren en exploiteren.
De ontwikkeling zal in elk geval gefaseerd gebeuren. In een eerste fase beoogt de stad om op korte termijn (2014-2015) en op eigen initiatief een sporthal te realiseren die door diverse sportverenigingen en scholen gebruikt kan worden. Deze sporthal zal, in tegenstelling tot de eerdere ambities in de planningsfase van het RUP en rekening houdend met de budgettaire mogelijkheden, geen groot multifunctioneel complex zijn maar een middelgrote sporthal waar bijvoorbeeld twee basketbalvelden kunnen voorzien worden en waar ruimte is voor bijvoorbeeld zaalvoetbal. De realisatie van de sporthal betekent dat ook de ontsluiting via de Aarschotsesteenweg en de aanleg van een eerste parkeerzone in deze eerste fase noodzakelijk is. Omwille van de vraag wordt ook bekeken of er, aansluitend op de sporthal, een turnhal kan gerealiseerd worden. In de sporthal kunnen ook de randvoorzieningen voor het voetbalgebeuren elders op de site, zoals bijvoorbeeld kleedkamers, geïntegreerd worden.
In een tweede fase zullen de overige ontwikkelingen, in samenwerking met de stad, door derden uitgevoerd worden. Mogelijke realisaties zijn een wedstrijdvoetbalveld met beperkte tribune, enkele voetbaloefenterreinen, een Finse looppiste, huisvesting voor de kayakclub. Ook de aanleg van een bufferbekken en een trekkerscamping zullen in deze fase uitgevoerd worden, net als de uitbreiding van de parkeermogelijkheden. We spreken dan over de periode 2014-2018.
In de derde en laatste fase, startend vanaf 2018, zal de zone aan de zijde Posthoornstraat ontwikkeld worden. De stad laat hier het initiatief aan derden. Binnen de opmaak van het masterplan worden de mogelijkheden hier verder bekeken. Voetbaloefenterreinen en ruimte voor andere (buiten)sporten zijn binnen de krijtlijnen van het RUP zeker mogelijk.