We leven in een snel veranderende maatschappij. Een maatschappij die bovendien steeds complexer wordt. Dat brengt vragen en onzekerheid met zich mee. Onzekerheid kan een bron zijn van angst of een gevoel van onveiligheid geven. Informatie is dus essentieel. Goed geïnformeerde Mechelaars kunnen de hedendaagse gevaren en problemen beter inschatten en zijn dus beter voorbereid. Ze zijn zo ook beter op de hoogte van de talrijke, soms onzichtbare, initiatieven die politie en dienst Preventie en Veiligheid ondernemen.
Wist je bijvoorbeeld dat de stad een diefstalpreventieadviseur in dienst heeft die op eenvoudig verzoek je woning komt inspecteren en tips geeft om ze beter te beveiligen tegen inbraak? Of dat de stad alle Mechelse scholen en sportverenigingen ondersteunt in de uitbouw van een drugspreventiebeleid? Dat we gemeenschapswachten inzetten als gemachtigde opzichters aan belangrijke kruispunten opdat uw kinderen veilig naar school zouden kunnen fietsen? Of dat we elk jaar acties uitwerken tegen ‘zinloos’ geweld om jongeren te sensibiliseren omtrent de zinloosheid van alle geweld?
Zelfs wie dit allemaal wist, zal in deze gids nog heel wat nuttige informatie vinden waar zij of hij iets van kan opsteken. Je krijgt tal van nuttige adressen, telefoonnummers en verwijzingen naar websites waar je nog meer informatie kan opzoeken. In deze gids staan ook heel wat suggesties en praktische tips die je zelf dagelijks kan toepassen. Concreet spreken we over 148 tips en 58 interessante weetjes.
De gids is opgebouwd rond de kernwoorden diefstal, geweld, veiligheid thuis, overlast, drugs, jongeren, multimedia en verkeer. Dit zijn meteen ook de acht hoofdstukken die elk een eigen kleurtje hebben gekregen. Zo vind je snel het thema dat je zoekt.
• Het thema Diefstal en Inbraak geeft aanleiding tot heel wat praktische tips die veel onheil zoals auto-, fiets- of gauwdiefstal, oplichting, woninginbraak en bank- en kredietkaartfraude – kunnen voorkomen.
• In het deel Geweld is er aandacht voor verschillende vormen van agressie en zinloos geweld. Je vindt er tips bv. over hoe je best omgaat met verkeersagressie, stalking of waar je terecht kan bij een mogelijk geval van kindermishandeling, sexueel of intrafamiliaal geweld. Je komt er ook te weten dat door een intensieve samenwerking met politie, horeca en bewakingsbedrijven de uitgaansbuurten veilig, gezellig en leefbaar blijven.
• In het hoofdstuk Veiligheid thuis krijg je nuttige informatie over brandbeveiliging, CO-vergiftiging, valpreventie en het personenalarm.
• In het thema Overlast worden kwesties behandeld als geluidshinder, geurhinder, graffiti, wildplakken, zwerfvuil, sluikstorten, hondenpoep en wildplassen. Niet enkel repressie, maar ook preventie is hier zeer belangrijk.
• Het hoofdstuk rond Drank, Drugs en andere verslavingen geeft ouders tips over wat ze kunnen doen als hun kind drugs gebruikt. Je vindt er info over de verschillende soorten drugs en welke effecten ze hebben. Ook de drugwetgeving komt ruimschoots aan bod.
• Onder het luik Jongeren krijg je informatie over de leerplicht, spijbelen en tuchtmaatregelen op school. Ook pesten, schoolproblemen, agressie en vrije tijd komen aan bod. Wordt je kind gepest op school? Dan vind je nuttige info in dit hoofdstuk. Hoe herken je signalen, wat kan je eraan doen en waar kan je terecht voor hulp?
• Het hoofdstuk Multimedia behandelt de valkuilen die verbonden zijn aan de nieuwe media als gsm, internet, chatten, sociale netwerksites, blogs en computergames.
• Verkeersveiligheid en verkeersleefbaarheid zijn een absolute topprioriteit van het stadsbestuur. Daarom wordt in de gids ook bijzondere aandacht besteed aan verkeersveiligheid. Het hoofdstuk Verkeer is bijvoorbeeld zeer interessant voor ouders met schoolgaande kinderen die dagelijks door het drukke verkeer moeten.
• Achteraan in de gids krijg je uitleg over wat je kan doen indien je slachtoffer bent van een misdrijf.
Vanavond om 7.30u organiseert de dienst Preventie en Veiligheid een Open Preventieraad rond het thema inbraakbeveiliging. De diefstalpreventieadviseur left uit hoe je je woning of appartement optimaal kan beveiligen tegen inbrekers. De lokale politie licht tevens de aanpak van het inbraakfenomeen in Mechelen toe. Tot slot wordt de nieuwe ‘Gids voor Preventie en Veiligheid’ voorgesteld.