De stad heeft de Vlaamse overheid gevraagd om de eerste fase van dit ontwikkelingsproces te steunen. Minister van Stedenbeleid Freya Van den Bossche (sp.a) heeft €60.000 voorzien om Mechelen te begeleiden. Volgens de samenwerkingsovereenkomst krijgt de stad de nodige begeleiding door verschillende specialisten. Zij zullen een lokale werkgroep bijstaan, met externe experts op het vlak van architectuur en stedelijke ontwikkeling, vertegenwoordigers van de stad en eventuele private partners.
“Het gaat hier om een grootschalig project met een impact die verder reikt dan enkel de buurt zelf, vergelijkbaar met de Tinelsite. We willen dan ook eerst de mogelijkheden grondig bestuderen en een samenhangende visie op het hele gebied ontwikkelen. Dit vergt natuurlijk heel wat voorbereidend studiewerk en dankzij de steun van de Vlaamse overheid kunnen we beroep doen op de nodige expertise. Wanneer we dit traject in het najaar van 2012 afgerond hebben, dan hebben we een stevige projectbasis om verder mee aan de slag te gaan”, zegt Karel Geys (sp.a).
De strategische locatie in de historische binnenstad vlak aan de ring biedt heel wat mogelijkheden. De nabijheid van twee andere stadsvernieuwingsprojecten, de Tinelsite en de stationsomgeving, maakt kruisbestuivingen mogelijk. De stad krijgt zo de kans om de ‘missing links’ tussen deze gebieden op te vullen. Karel Geys: “De komende jaren zal dit deel van de stad er helemaal anders gaan uitzien. We kiezen voor een ambitieus programma met een mix van functies: cultuur, wonen, zorg en onderwijs. We gaan zeker ook voor de aanleg van nieuwe publieke ruimte met veel groen en recreatie.” De stad moet zich ook buigen over de integratie van de aanwezige monumenten en de herbestemming van de bestaande gebouwen. De gronden zijn bovendien in handen van verschillende eigenaars. De stad zal op zoek gaan naar samenwerkingsverbanden tussen de betrokken publieke partners en ook een publiek-private samenwerking op poten zetten.
De verhuis van het ziekenhuis is ten vroegste in 2015 gepland. “Het grote voordeel is dat we voldoende tijd hebben om dit hele proces te doorlopen en een visie op lange termijn te ontwikkelen. We gaan ook de buurtbewoners en de doelgroepen betrekken bij de ontwikkeling van dit project, dat een positieve impact zal hebben op de hele wijk. Via bewonersbegeleidingsgroepen en focusgroepen willen we een participatietraject uitstippelen om tot een gedragen project te komen. Ook de concrete uitwerking hiervan zal aan bod komen”, aldus Karel Geys.