Op 22 september 2007 kreeg Mechelen officieel de titel van ‘Fair Trade Gemeente’ uitgereikt. Deze titel geeft aan dat een bepaalde gemeente en haar inwoners eerlijke handel een warm hart toedragen en er ook effectief werk van maken.
“Om de titel te behouden moet je jaarlijks je engagement t.av. Fairtrade vernieuwen. Deze week maakte ‘Fair Trade Gemeente’ bekend wie de titel met succes behaalde in 2011. Mechelen was er voor het 5e jaar op rij bij!” weet Schepen voor Ontwikkelingssamenwerking Ali Salmi.
Om Fair Trade-gemeente te worden moest Mechelen aan 6 criteria beantwoorden:
- Er is beleidsverklaring van het lokale bestuur rond Fair Trade en er wordt gebruik gemaakt van minstens twee eerlijke producten. Mechelen gebruikt intern Fair Trade koffie, fruitsap en thee voor de personeelsleden, vergaderingen… Daarnaast kreeg elk personeelslid vorig jaar een koffiemok met cartoon rond Fair Trade. Nieuwe personeelsleden krijgen telkens ook deze mok, om hun eerlijke kopje te drinken.
- Fair Tradeproducten moeten beschikbaar zijn in een aantal plaatselijke winkels. In Mechelen zijn er 19 winkels en 14 horecazaken die FT producten aanbieden.
- Fair Tradeproducten worden gebruikt door een aantal lokale bedrijven en organisaties (scholen, verenigingen…). In Mechelen zijn er 5 scholen, 7 verenigingen en 7 bedrijven die FT producten gebruiken.
- Fair Tradeproducten worden gepromoot via de lokale media. Op gezette tijden komt Mechelen in de pers naar buiten met haar acties rond FT, zowel acties voor het personeel als externe acties.
- Er bestaat een lokale trekkersgroep die de nodige initiatieven neemt om de titel te behalen en de continuïteit verzekert. De Trekkersgroep ‘Ik ben verkocht’, deels opgegaan in ‘Mechelen Klimaatstad’ vervult nog steeds de functie van waakhond over FT-gemeente.
- Er worden initiatieven gelanceerd die de lokale consumptie en productie van duurzame voedingsproducten thuis, op de werkvloer en op openbare plaatsen aanmoedigt. Door ‘Mechelen Klimaatstad’ worden verschillende initiatieven opgezet rond lokale consumptie en duurzame voedingsproducten, zoals vb. de Langste Veggietafel.
Deze criteria worden sinds 2007 extra in het oog gehouden en jaarlijks worden er (nieuwe) initiatieven ontwikkeld om Fairtrade binnen het stadsbestuur maar ook onder de Mechelse bevolking te promoten.
Rond het Fairtrade-beleid namen we in 2011 onder meer volgende initiatieven:
- Week van de fairtrade 2010: eerlijk ontbijt voor stadspersoneel en Fairtrade@work
In het kader van ‘Fairtrade@work’ kreeg het stadspersoneel op 12 mei 2011 een eerlijk ontbijtpakket. De pakketjes werden voor de gelegenheid uitgedeeld door een delegatie uit Ivoorkust, de cacaopartner van Oxfam Wereldwinkels Mechelen.
- FairLicious: Jeroen De Pauw daagt uit, Adriaan Van Den Hoof kruidt.
Sinds drie jaar zet de stad telkens een ludieke actie op poten waarbij Fair Trade producten op een creatieve manier gebruikt worden. Hiervoor werkte de stad samen met de bekende TV-kok Jeroen De Pauw. Dit jaar opende de stad Mechelen ook de Week van de Fair Trade op de Botermarkt met een Fair Trade Showcooking op woensdag 5 oktober. In samenwerking met Lessius Mechelen en Sovoha Artesis richtte de stad Mechelen een interactieve showcooking in met Fair Trade producten. Deze actie was vooral gericht naar de studenten. BV-kok Jeroen De Pauw showde enkele lekkere en eenvoudige kothapjes, verfrissende cocktails en veel meer allemaal bereidt met Fair Trade producten! Adriaan Van den Hoof zorgt voor pittige kruiden.
“Ik ben zeer fier dat we de titel van ‘Fair Trade Gemeente’ voor het 5e jaar op rij gehaald hebben. Als stadsbestuur willen we een voorbeeld stellen en schuwen we niet om de voortrekkersrol voor de eerlijke handel op ons te nemen. Ik denk dat we daarin ook slagen. We zullen ook in 2012 er voor zorgen dat we deze titel kunnen behouden. Dat is een belofte die we zeker niet zullen verbreken!” besluit Ali Salmi.