Binnenkort zullen de rijke collecties van de stedelijke erfgoedbibliotheek Mechelen online doorzoekbaar zijn. De bewaarbibliotheek wordt beheerd door het stadsarchief en omvat duizenden boeken, tijdschriften, kranten en handschriften. Om deze snel en efficiënt te kunnen opzoeken, besloot het stadsbestuur om het stadsarchief te laten aansluiten bij A-net. De Universiteit Antwerpen beheert het A-net en zorgt voor de ontsluiting van de bibliotheken van universiteiten, hogescholen, musea en tal van andere culturele en wetenschappelijke instellingen in Antwerpen en Limburg.
De voorbije jaren plaatste het stadsarchief de catalogi van bepaalde deelcollecties, zoals de oudere werken voor 1800 en de kranten, reeds online. Met deze 2de stap willen de archivarissen alle collecties volledig opnemen in een nieuwe, digitale catalogus. Maar dit is niet het eindpunt: wanneer in 2018 de Openbare Bibliotheek in het nabijgelegen Predikherenklooster zijn intrek neemt, wil het stadsarchief gaan samenwerken om alle titels van beide instellingen samen aan te bieden via het internet.
Schepen Kristl Strubbe (Open Vld), verantwoordelijk voor het stedelijke ICT-beleid, weet dat men met deze beslissing weer een belangrijke stap zet in de digitale dienstverlening aan het publiek: “Vele stadsdiensten, zoals het stadsarchief, beheren binnen hun muren grote hoeveelheden informatie die nodig en/of interessant zijn voor de burger. Door doelgerichte investeringen trachten we deze informatie langs digitale weg naar de mensen thuis of op het werk te brengen. Dit project past in het streven van het bestuur om Mechelen verder uit te bouwen tot digitale stad.” Ook stadsarchivaris Willy Van de Vijver is blij met de beslissing van het college: “De aanschaf van de professionele bibliotheeksoftware Brocade en de omkadering vanwege A-net stonden al geruime tijd op ons verlanglijstje. Hiermee kunnen we eindelijk onze meer dan 33.000 titels tellende bibliotheekcollecties voor het grote publiek openstellen. Binnen 2 à 3 jaar zou de volledige invoer van alle gegevens een feit moeten zijn. Op termijn willen we dit ook combineren met een nieuw archiefbeheersysteem waardoor we een ijzersterk digitaal geheugen voor de stad kunnen creëren.”