De Mobibus, de reizende interactieve tentoonstelling rond verkeer en mobiliteit van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV), kreeg op vrijdag 2 december 2011 in Mechelen zijn tienduizendste bezoeker over de vloer. De VSV en de Stad Mechelen zetten dat op een feestelijke manier in de kijker.
Verkeersongevallen zijn een belangrijke doodsoorzaak in de leeftijdscategorie van 15 tot 19 jaar. Het is dan ook van levensbelang dat jongeren de nodige kennis en vaardigheden aanleren om zich veilig in het verkeer te begeven. In de praktijk blijkt dat niet vanzelfsprekend: in tegenstelling tot het basisonderwijs, waar relatief veel aandacht wordt besteed aan verkeers- en mobiliteitseducatie, is aandacht voor verkeer en mobiliteit in het secundair onderwijs nog geen evidentie. Met de Mobibus, een touringcar die werd omgebouwd tot een rijdende tentoonstellingsruimte, wil de VSV scholen helpen om dit thema te integreren in de tweede graad van het secundair onderwijs.
Werner De Dobbeleer, woordvoerder van de VSV: ‘De Mobibus is op maat gemaakt van 14- tot 16-jarigen en besteedt aandacht aan thema’s zoals de dode hoek, zichtbaarheid, duurzame mobiliteit, fiets en bromfiets. Via diverse opdrachten, een quiz, special effects, technische snufjes en filmfragmenten worden de leerlingen over de verschillende thema’s gesensibiliseerd. Een lesgever van de VSV begeleidt hen tijdens de interactieve ontdekkingstocht.’
De Mobibus werd ontwikkeld met de steun van de Vlaamse overheid en past perfect in het beleid van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits: ‘Deelnemen aan het verkeer is complex, zeker voor jongeren. Verkeers- en mobiliteitsopvoeding mag niet stoppen na het basisonderwijs, maar moet worden ingebed in de volledige schoolloopbaan en zelfs daarna. De Mobibus past in het verhaal van levenslang leren over verkeer en mobiliteit, waarbij alle leeftijden en verschillende doelgroepen worden aangesproken. De leerlingen van het secundair onderwijs vormen zo’n bijzondere doelgroep. Projecten als Rijbewijs op School, Slimme Mobiele Scholen of de Mobibus bieden de mogelijkheid om op een eigentijdse interactieve manier aandacht te besteden aan verkeersveiligheid bij deze leeftijdsgroep’.
Succesverhaal
Sinds de start in september vorig jaar deed de Mobibus al 27 verschillende gemeenten aan, goed voor een totaal van 42 weken verspreid over heel Vlaanderen, en meer dan 600 klassen die de bus bezochten. De afgelopen twee weken stond de bus in Mechelen, waar de 10.000e deelnemer verwelkomd werd. De leerlingen, toch niet het minst kritische doelpubliek, zijn meestal heel enthousiast over hun bezoek: gemiddeld geven ze de activiteiten in de Mobibus een score van 8 op 10. Een greep uit de reacties:
‘Ik wist niet wat de dode hoek echt was en nu weet ik dat’
‘De Mobibus = chill!’
‘Proficiat voor het initiatief, wellicht wordt daarmee wel een leven gespaard’
‘We hebben gewonnen van de jongens in de quiz, wat wel te verwachten viel’
De Mobibus online
De VSV wil met de Mobibus jaarlijks 8000 leerlingen bereiken, een ambitieuze doelstelling dus. Maar daar stopt het niet bij. Werner De Dobbeleer: ‘Het Mobibusverhaal loopt verder na een bezoek aan de bus. Zo zorgen we ervoor dat de jongeren die de bus hebben bezocht ook daarna nog worden gesensibiliseerd via de Mobibus-website, www.mobibus.be. Op de site trekken we het spelelement dat in de mobiele tentoonstelling gebruikt wordt, verder door. Aan de hand van games, filmpjes, een quiz en heel wat leuke links laten we de jongeren ook buiten de schoolmuren kennismaken met verkeer en duurzame mobiliteit.’
Tienduizendste Mobibusser gehuldigd in Mechelen
Op vrijdag 2 december 2011 kreeg de Mobibus in Mechelen de tienduizendste bezoeker over de vloer. Speciaal voor die gelegenheid kregen alle leerlingen die die dag de Mobibus bezochten, een verrassingspakket aangeboden. In de namiddag zetten de Mechelse schepen van Onderwijs Caroline Gennez (Sp.a) en de schepen van Preventie Ali Salmi (Onafhankelijke) de leerlingen van het Berthoutinstituut – Klein Seminarie persoonlijk in de bloemetjes.
Burgemeester Bart Somers (Open Vld): ‘Mechelen zet zwaar in op verkeersveiligheid. Geen politiezone organiseert verhoudingsgewijze meer verkeersacties dan de Mechelse politie. Ons verkeersveiligheidsbeleid bestaat niet alleen uit repressieve controles. Verkeerseducatie en sensibiliseringsacties zoals deze zijn even belangrijk en onmisbaar in een efficiënt verkeersveiligheidsbeleid. De Mobibus is dan ook een heel zinvol initiatief.’
Schepen van Onderwijs Caroline Gennez benadrukte waarom het belangrijk is om jongeren vertrouwd te maken met duurzame mobiliteit: ‘Onze Mechelse scholen besteden heel wat aandacht aan verkeersveiligheid. We steunen hen dan ook graag door met de Mobibus voor praktijkgerichte verkeerseducatie te zorgen. We huren de bus twee weken lang gezien de grote belangstelling van de scholen, die elk jaar opnieuw enthousiast zijn over de interactieve tentoonstelling. De Mobibus doet jongeren bovendien ook nadenken over de duurzaamheid van verplaatsingen en de impact op het milieu, precies wat we met ons duurzaam mobiliteitsbeleid van de stad ook willen bereiken’, aldus schepen Gennez.