Het stadsbestuur van Mechelen besliste om op enkele stadsgebouwen zonnepanelen te plaatsen. Deze ingreep gebeurt in het kader van een duurzaam beleid met groene energie uit hernieuwbare bronnen. “Het is een belangrijke investering die een oplossing zal bieden voor de hoge energiekosten”, verklaren schepenen van Openbare Werken Greet Geypen (Open Vld) en van Milieu Marina De Bie (Groen!)
Momenteel is aannemer Perpetum Energy druk in de weer om alle zonnepanelen te plaatsen.
In totaal gaat het om 1549 panelen, die op 6 stadsgebouwen geplaatst zullen worden.
Op 4 stadsgebouwen is de plaatsing inmiddels voltooid: ABK in de Minderbroedersgang, het Conservatorium in de Melaan en de stedelijke kinderkribbes in de Dennenstraat en de Zwaluwstraat.
“Begin november werd dan gestart met het plaatsen van de zonnepanelen op de loodsen van het stadsmagazijn in de Grote Nieuwedijkstraat. De plaatsing zal klaar zijn tegen het einde van dit jaar en de aansluiting op het net volgt dan in januari. Vandaag werd er ook gestart met de plaatsing op de Zeeridder in de Befferstraat. Hier zijn de werken voorzien om op 9 december klaar te zijn”, legt Greet Geypen uit.
In totaal worden er 1549 zonnepanelen op de stadsgebouwen geplaatst. Het ABK kreeg er 252, net evenveel zoals het Conservatorium. De kinderkribbes in de Dennenstraat en de Zwaluwstraat kregen respectievelijk 208 en 184 panelen. Op de Zeeridder komen er 29 panelen te liggen en het grootste project is duidelijk het stadsmagazijn waar er maar liefst 624 panelen voorzien worden.
“In eerste instantie passen we dit project toe op 6 stadsgebouwen. Door deze ingreep kunnen we 88 gezinnen bedienen van groene stroom. In de toekomst kan dit ook nog uitgebreid worden, maar daarvoor moet nog eerst nagekeken worden welke gebouwen daarvoor nog in aanmerking kunnen komen”, aldus Marina De Bie. Dit zou ondermeer afhankelijk zijn van de oriëntatie en het type dak.
Het totaalproject kost ongeveer 1.200.000 € (incl. BTW) en de gemiddelde terugverdientijd is berekend op 8 jaar. “Het grote voordeel is dat we een rechtstreekse afname kunnen doen van de door ons geproduceerde stroom en wij op deze manier niet afhankelijk zijn van de stijgende energieprijzen. Dat we hierdoor ook het broeikaseffect tegengaan en de uitstoot van de CO2 beperken is mooi meegenomen”, zeggen Greet Geypen en Marina De Bie. “Bovendien kunnen we dankzij de zonnepanelen er de elektronische voertuigen van de uitvoeringsdiensten mee opladen”.
Tegen eind dit jaar rijden er in onze stad zes elektrische voertuigen en tien elektrische straatstofzuigers rond. Dankzij de zonnepanelen kan de stad hiervoor op een milieuvriendelijke manier energie produceren. De elektrische voertuigen worden aan een laadpaal opgeladen met elektriciteit van de zonnepanelen
Eerder investeerde Mechelen ook al in groene energie door de brandweer te voorzien van een boiler op zonne-energie. Ook met het oog op een efficiënt energieverbruik werden de stookplaatsen van het ABK en het Conservatorium onlangs vernieuwd.