In het kader van het veiligheids- en preventiecontract organiseren we vanuit de dienst preventie elk jaar acties tegen ‘(Zinloos) Geweld’. Vandaag start de dienst preventie een actie om de agressie (en het geweld) op en naast het voetbalveld aan te pakken.
Ongeveer zes kinderen op 10 zijn aangesloten bij een sportclub. Een sportclub met een degelijk jeugdbeleid leert kinderen naast de sporttechnische vaardigheden ook spelplezier, discipline, zorg voor het eigen lichaam en teamspirit. De clubs krijgen hierdoor dus ook een opvoedende taak. Niet elke sportclub of trainer blinkt daarin uit. Ook ouders laten zich dikwijls niet onbetuigd. Ze trekken de beslissingen van de coach of scheidsrechter in twijfel, pushen hun kind sterk. Ze staan te schelden langs de zijlijn en vergeten dikwijls hun voorbeeldfunctie. Uit een licentiaatsverhandeling (van Els Vanmol) blijkt dat in Vlaanderen heel wat toeschouwersagressie bestaat in het jeugdvoetbal. Per wedstrijd werden er gemiddeld zeven agressieve uitingen vastgesteld.
Schepen van Preventie Ali Salmi: “Met deze nieuwste actie wil de Stad Mechelen het sportief gedrag bevorderen en zo het onwenselijk gedrag op en rond de Mechelse voetbalvelden bestrijden. Alle actoren (bestuur, trainers, begeleiders en ouders) zullen bewust gemaakt worden van hun voorbeeldfunctie. Zo werd er een gedragscode opgesteld voor de jeugdspeler en de sportouder. Deze gedragscode wordt via posters en flyers ter kennis van de betrokkenen worden gebracht. Daarnaast wordt de actie ondersteund d.m.v. gadgets. De deelnemende voetbalploegen (Sporting Mechelen, Muizen, Heffen, Walem, SK Leest en Hombeek) krijgen fluovestjes met de fairplay-slogan “Mechelen voetbalt sportief”.
De actie spitst zich in een eerste fase toe op het Mechelse provinciale jeugdvoetbal. Bij een positieve evaluatie kan het de komende jaren dan uitgebreid worden naar andere sporten (bv. basketbal). In totaal zullen door deze actie 54 Mechelse jeugdploegen en zo’n 700 kinderen tussen 6 en 16 jaar + hun ouders bereikt worden.
“Via deze actie hopen we een positief signaal te geven aan alle betrokkenen dat verbale en zeker fysieke agressie niet thuis horen op en naast een sportterrein. Iedereen mag enthousiast supporteren, maar dit moet gebeuren zonder dat dit kwetsbaar kan zijn voor de tegenstander. Het is belangrijk dat zowel ouders, trainers en spelers de boodschap van Fairplay van in het begin meekrijgen en uitdragen!” aldus Ali Salmi