De N-VA nam in 2006 deel aan de gemeenteraadsverkiezingen in een kartel met CD&V met als resultaat dat vandaag N-VA in Lier door twee gemeenteraadsleden en één OCMW-raadslid wordt vertegenwoordigd. Als CD&V/N-VA stapte men vervolgens in het gemeentebestuur, met 1 N-VA Schepen voor 3 jaar.
De voorbije vier jaar heeft de N-VA zich correct en loyaal opgesteld, zowel ten aanzien van de kartelpartner CD&V als ten aanzien van de coalitiepartners. Als meerderheidspartij heeft het naar best vermogen geprobeerd Lier mee te besturen. “Vaak hebben we ons neergelegd bij beslissingen van de meerderheid waar wij het moeilijk mee hadden. Uit loyaliteit met onze coalitiepartners en ter wille van het algemeen belang hebben we heel wat compromissen gesloten. Nu is voor ons de grens echter bereikt. De beslissing van de meerderheid om in te stemmen met het doorknippen van het verkeer in het stadscentrum is voor de N-VA onaanvaardbaar. Om die reden verlaten wij dan ook de meerderheid, die wij niet langer kunnen steunen. Ook ons kartel met CD&V houdt op te bestaan”, zegt gemeenteraadslid Rik Verwaest.
De N-VA benadrukt dat ze hiermee consequent haar belofte aan de Lierenaars houdt. Zowel bij de verkiezingen in 2006 als bij het referendum in 2008 nam men samen met kartelpartner CD&V een zeer duidelijk standpunt in over de Grote Markt en de verkeerscirculatie in de stad. “Wij willen een vlot doorrijdbare binnenstad, waar bezoekers, winkelaars en de Lierenaars zelf in de buurt kunnen passeren en in de buurt parkeren. Dat was in 2006 ons standpunt en dat is nog altijd hetzelfde gebleven. Wij stellen nu echter vast dat de andere partijen in de meerderheid, om het in het Liers te zeggen, “hun kar hebben gekeerd””, vult senator en gemeenteraadslid Frank Boogaerts aan.
In het coalitieakkoord dat N-VA in 2006 sloot werd nergens gesproken over een Grote Markt zonder doorrijdend verkeer. Een lussensysteem of andere vormen van omleiding was niet aan de orde. Er werd alleen gesproken over een autoluw centrum. Dat was ook logisch, want de Lierse kiezer lust dat niet. Alle partijen die in 2006 deelnamen kozen immers voor een vlot bereikbare Grote Markt. Alleen Lier&Ko pleitte voor een autovrije Grote Markt. De kiezer sprak zich duidelijk uit: de partijen die een doorrijdbare Grote Markt en centrum wilden halen 28 zetels, Lier&Ko 3.
In 2008 stelde CD&V/N-VA vast dat zowel Open Vld als LierLeeft een bocht hebben gemaakt. Het plan dat op tafel lag ging in tegen alle logica: het verkeer achter het stadhuis verdwijnt, terwijl allerlei verkeersstromen onnadenkend door elkaar worden gemengd. Samen met kartelpartner CD&V voerden N-VA een sterke NEE-campagne tegen dit voorstel. De Lierenaars volgde het denken van N-VA en stemden met ongeveer 55 % het voorliggende plan weg.
Eind 2009 wordt dan het nieuwe plan voorgelegd en op 4 januari 2010 goedgekeurd. “Toevallig het eerste schepencollege na het mandaat van N-VA schepen Boogaerts”, zegt kamerlid Bart Wollants. N-VA is verbijsterd als het ziet dat dit nieuwe plan volledig overeenkomt met het Lier&Ko-programma: het verkeer wordt doorgesneden en de Lierenaar die zich in zijn stad wil verplaatsen wordt via een enorme en totaal nutteloze omweg langs de Ring gestuurd. Dit is niet wat de kiezer in 2006 wilde en dit botst totaal met de uitslag van het referendum. “Wij zijn nog meer verbijsterd als we vaststellen dat zowel onze kartelpartner CD&V als onze coalitiepartners Open Vld en LierLeeft met dit plan akkoord gaan, tegen de wil van hun kiezers in en in tegenstrijd met hun eigen kiesbeloften”, klinkt het in koor.
Gisteren, op de gemeenteraad van 13 september, heeft N-VA met het toegevoegd punt aan alle Lierenaars willen duidelijk maken wie voor en wie tegen het doorsnijden van het verkeer was. De stemming heeft voor die duidelijkheid gezorgd: in 2012 zullen alle Lierenaars weten wie gekozen heeft voor het doorsnijden van de stad, en wie daar tegen was. “Voor ons was er daarna geen andere keuze om uit de meerderheid en uit het kartel te stappen. Wij verliezen hierdoor de voordelen van een grote fractie, het lidmaatschap in alle commissies. Wij betreuren ook dat ons kartel met CD&V hierdoor tot een einde komt. Wij nemen deze keuze echter zonder aarzelen en met volle overtuiging”, zegt Verwaest.
Na maanden met hand en tand verzet te hebben tegen dit plan is het duidelijk dat N-VA de enige is die achter hun principes zijn blijven staan. “Er wordt zware druk op ons uitgeoefend om mee “de bocht te maken” en in te stemmen met dit plan, maar wij blijven trouw aan de waarden van de N-VA: standvastig en consequent vasthouden aan onze principes. Wij gaven ons woord aan de Lierenaar voor een vlot doorrijdbaar en leefbaar stadscentrum en voor ons is een woord nog altijd een woord”, belsuit Liers N-VA-voorzitter Toon Vaessens.