Op zondag 12 september vindt in heel Vlaanderen weer de Open Monumentendag plaats. Naar goede gewoonte organiseert ook de gemeente Putte weer heel wat activiteiten. In samenwerking met de diverse erfgoedpartners werd er een uitgebreid programma klaargestoomd. Samen met de gemeenten Bonheiden, Duffel en Sint-Katelijne-Waver werd er een gevarieerd programma uitgewerkt. In een gezamenlijke brochure stellen de 4 gemeenten hun programma voor. Deze brochure is te bekomen bij het onthaal van het gemeentehuis te Putte. Alvast een kort overzicht van het Putse gedeelte.
Heemmuseum Het Molenijzer, Heuvelstraat 41 b , 10u – 20u
Bekijk hier de gerestylde Bremkapel in het kader van het erfgoedproject Hemelryck dat het religieuze erfgoed in de kijker zet. Daarnaast is er de thematentoonstelling “postzegels i.v.m. de brandweer” van de Putse brandweerman Wilfried Somers.
De vriendenkring WOII heeft ter gelegenheid van OMD een militaire veldkeuken uit WOII nagebouwd op het domein.
In de cafetaria is een ruime keuze aan streekbieren en -specialiteiten. Het museum is toegankelijk voor rolstoelgebruikers en is ook voor kinderen zeker een aanrader.
De Boerenkathedraal, Schrieksesteenweg 64, Grasheide, 10u – 18u
De Boerenkathedraal is een 17de eeuwse graanschuur uit de Noorderkempen geïntegreerd in een heemerf. Heel de site bestaat uit overgeplaatste gebouwen uit de streek (Antwerpse Kempen en Brabant).
Tijdens de Open Monumentendag vinden er ook tal van demonstraties plaats. Dit jaar worden expliciet de ambachten rond vuur, water en wind tot leven gebracht: het bouwen van een bakoven, een koffiebrander, een smid, een bouwer van oude windmolens, …
Voor de hongerigen hangt het varken al aan het spit en de bakker bakt zijn brood in de oude bakoven uit de 18 de eeuw. M.a.w. voor een natje en een droogje wordt in deze historische omgeving zeker gezorgd.
De Hoge Beemortel, Natuurpunt De Putter, Berkenlei, Putte-Grasheide, 10u – 18u
De Hoge Beemortel is een natuurreservaat van 11 ha en wordt door De Putter met de nodige zorg in stand gehouden. Deze natuurvereniging verzorgt naast de gidsbeurten, waar ze extra aandacht besteden aan de zorg voor natuur en dier, eveneens een infostand en een cafetaria, waar men lekkere pannenkoeken kan eten.
Verder toont een specialist van het Belgische leger hoe je vuur kan maken, uiteraard zonder lucifers. Tot slot wordt ook het gebruik van een veldoven gedemonstreerd.
Ter Speelbergen, Peredreef 5, Beerzel, 13u – 19u
Na het succes van het maïsdoolhof van 2009 zorgt de vzw Kempens Landschap voor een passend gevolg: de aanleg van een 5,6 hectare grote maïsdoolhof op het maïsveld aanpalend aan domein Ter Speelbergen. Opnieuw zullen zowel jongeren als volwassenen tijdens hun tocht doorheen het doolhof geholpen worden door een prikkelende reeks meerkeuzevragen met interessante weetjes rond erfgoed, landschap en platteland.
In kader van OMD staat het doolhof volledig in kader van de vier elementen. Dit wordt zowel weerspiegeld in het ontwerp van het doolhof als in de meerkeuzevragen die de tocht doorheen het doolhof begeleiden.
Met OMD zal bovendien het thema aarde en vuur een invulling kennen met het bakken van brood in de bakoven. Verder belicht Veerle De Weerdt in een expo en workshop het gebruik van klei als grondstof voor het maken van allerlei kunstwerken.
Let op: de woning en de schuur op Ter Speelbergen zijn met OMD en in de weekends van september niet toegankelijk!
Sint-Gerardus Majella kerk, Meester Van der Borghtstraat, Grasheide, 10u-18u
In 2010 is het precies 100 jaar geleden dat de parochiekerk van Grasheide werd gebouwd. Provinciaal bouwmeester Careels zorgde voor het ontwerp van deze driebeukige kruiskerk in neo-romaanse stijl.
In dit jubileumjaar en t.g.v. het erfgoedproject Hemelryck Putte worden er in Grasheide dit jaar heel wat activiteiten ingericht.
Tijdens OMD kunnen de bezoekers de kunstschatten van de kerk ontdekken, een blik werpen op de rijke geschiedenis van de barokke, gotische en hedendaagse kazuivels, de geschiedenis van de talrijke Grasheidse heiligen ontdekken en een rondleiding doorheen de kerk maken.
Een mooie brochure van Francine Van den Eynde maakt aan het bezoek nadien nog een mooi vervolgstuk.
Wie graag een gegidste rondleiding meemaakt kan hiervoor om 11 en 14 uur terecht. Naast de kerk wordt dan aansluitend enkele veldkapellen en het kerkhof bezocht. Hier zal ook de relatie tussen de elementen aarde en vuur toegelicht worden in de context van begrafenissen.
Brandweerkazerne, Mechelbaan 361, Putte, 10u – 18u
De Putse brandweerkazerne is een nieuw functioneel 21ste eeuws gebouw. Naast het gebouw op zich, zijn het aanwezige brandweermateriaal, waaronder de historische Tarzan, zeker de moeite om te bezoeken. In het gebouw is eveneens een expo met historisch brandweermateriaal te bekijken.
Kinderen, maar ook de geïnteresseerde volwassenen, kunnen een ritje maken met de oude brandweerwagen. Deze route zal tussen de brandweerkazerne en Ter Speelbergen in Beerzel gebeuren.
Het kunstwerk van Karine De Dycker dat gemaakt werd n.a.v. de opening van de kazerne heeft het toepasselijk onderwerp “de vier elementen”, zeker de moeite om te gaan bekijken.
Straattheater, Diverse locaties, 14u-18u
De Puttenaars hebben de spotnaam “De verbrande Puttenaars”. Hoe men aan deze bijnaam gekomen is, komt men te weten tijdens het straattheater. Toneelkring Open Deur brengt tijdens de namiddag dit korte theaterstuk een 6-tal keer. Om 14u beginnen ze bij de Boerenkathedraal, de plek waar de historie zich honderden jaren geleden ook effectief zou afgespeeld hebben.
Nadien voeren ze het stuk nog op aan de kerk van Grasheide (14u45), bij de Putse heemkring (15u30), aan de brandweerkazerne (16u15) en bij Natuurpunt aan de Hoge Beemortel (17u00). De acteurs eindigen hun rondrit bij De Boerenkathedraal, waar ze ook begonnen zijn.
Menclub ’t Gareel, 13u-17u
Reeds meerdere jaren zorgen de koetsiers van deze jubilerende menclub voor een verbinding tussen de diverse locaties in Putte. Met een 5-tal koetsen kunnen de bezoekers op een aangename manier zich verplaatsen in de omgeving van de deelnemende monumenten.
Dit jaar hebben de koetsiers gekozen voor het traject tussen de Boerenkathedraal, de Sint-Gerardus Majella kerk en het natuurreservaat De Hoge Beemortel.
Op regelmatige tijdstippen vertrekken de koetsen naar hun bestemming en kan men gratis mee rijden.