Tijdens de eindejaarsperiode zijn kleurrijk, sfeervol en knus de sleutelwoorden bij het winkelen. Sfeervolle straten, rode lopers, kerstverlichting: Mechelen staat in het teken van Kerstmis. Op de kerstmarkt waan je je in een Charles Dickensverhaal. Ook na de feestdagen trotseren heel wat shoppers de koude om hun favoriete outfit of andere koopjes op de kop te tikken.
Helaas zijn er tijdens deze gezellige, drukke dagen ook mensen met minder goede bedoelingen op pad. De gemeenschapswachten, lokale politie en dienst preventie stellen alles in het werk voor een veilig eindejaar. De preventie acties en praktische tips van de stad Mechelen om de kerstperiode niet duurder te laten worden dan het al is…
De dienst preventie en veiligheid, de gemeenschapswachten en de lokale politie slaan opnieuw de handen in elkaar om de eindejaarsperiode en de daaropvolgende soldenperiode, zowel voor de kopers als de handelaars, zo veilig mogelijk te laten verlopen. Er wordt extra personeel ingezet tijdens de kerstmarkt, het marktgebeuren en de koopjes(zon)dagen.
De aangepaste actiepunten zijn:
1. een verhoogd toezicht door gemeenschapswachten en de lokale politie op risicoplaatsen (bushaltes, bankautomaten,…) en –dagen.
2. gerichte patrouilles in het stadscentrum en in de omgeving van de winkels aan de Mechelse buitenring, met extra aandacht voor de periode tussen het vallen van de avond en het sluiten van de winkels. Deze patrouilles worden uitgevoerd door politieambtenaren, zowel in burger als in uniform, en gemeenschapswachten.
3. anti-gauwdiefstalacties op het openbaar vervoer, voornamelijk op de risicolijnen.
4. informatieverspreiding betreffende gauwdiefstal naar handelaars. De burgers kunnen voor al hun vragen terecht op de preventiestand van de gemeenschapswachten op de kerstmarkt. De technopreventief adviseur van de dienst preventie en veiligheid zal tijdens de kerstmarkt op de stand aanwezig zijn om vragen betreffende diefstal (gauwdiefstal, woninginbraak, fietsdiefstal,…) te beantwoorden.
5. detecteren van risicogedrag bij burgers (vb. openstaande handtas, zichtbare geldbeugel, onbewaakte goederen, …) door de gemeenschapswachten.
6. sensibilisatie van burgers die risicogedrag vertonen. De gemeenschapswachten spreken hen aan, overhandigen een sensibilisatiefolder en sporen de mensen aan om in de toekomst hun gedrag aan te passen. Burgers die zich wenden tot de stand om meer informatie te ontvangen, kunnen hier ook een gratis halsportefeuille tegen gauwdiefstal ontvangen.
7. aanvullend organiseren de gemeenschapswachten preventieacties naar inbraken uit voertuigen (PIA-acties) in de binnenstad. De actie bestaat uit het controleren van voertuigen (slotvast, geen waardevolle voorwerpen achtergelaten) en het sensibiliseren door middel van flyers.
Aan alle handelaars vragen we om extra aandacht te besteden aan preventieve maatregelen zoals het regelmatig afromen van de kassa’s. Ook willen we de handelaars die lid zijn van het heropgestarte BIN-Z netwerk (buurtinformatienetwerk voor zelfstandigen) aanmoedigen om actief gebruik te maken van het systeem. Op deze manier kunnen we samen de veiligheid verbeteren en de dieven ontmoedigen. Tijdens de hele periode worden extra preventieberichten verstuurt via het BIN-Z systeem.
Bij verdachte handelingen worden de handelaars gevraagd dit te melden aan de politie op het nummer 015/ 28 66 66 of het nummer 112 voor dringende tussenkomst.