Nieuws
erfgoeddag katelijne

woensdag 19 april 2017 19:59 - Provinciaal nieuws Antwerpen - Sint-Katelijne-Waver

Erfgoeddag in Sint-Katelijne-Waver: ‘Zaai en gij zult oogsten’

Bezoekers van de Erfgoeddag worden in Sint-Katelijne-Waver uitgedaagd om op zondag 23 april hun zaaitechnieken aan te scherpen en mee te helpen met het inzaaien van twee opmerkelijke locaties.

Samen met het Regionaal Landschap Rivierenland vzw kan je een bij- en vlindervriendelijk bloemenmengsel inzaaien in de historische fruitboomgaard aan het Sint-Michielskasteel en in groentemuseum ’t Grom aan de Midzeelhoeve kunnen bezoekers van de Erfgoeddag het proefveld bewerken met oude en nieuwe zaaimachines.

April is traditioneel de zaaimaand. In het Sint-Michielspark te Elzestraat kan je samen met Regionaal Landschap Rivierenland vzw de opnieuw aangeplante historische fruitboomgaard inzaaien met een bij- en vlindervriendelijk bloemenmengsel. Verder wordt het nieuwe ontwerp van de vlindertuin toegelicht en gaat Rivierenland op zoek naar enthousiastelingen die mee willen helpen de tuin te realiseren en onderhouden. In het park kan je bovendien genieten van een heerlijk drankje in het eenmalig geopend vlindercafé. In groentemuseum ’t Grom aan de Midzeelhoeve kunnen bezoekers van de Erfgoeddag het proefveld bewerken met oude en nieuwe zaaimachines.

De zorg voor levend erfgoed
Bart Vermylen, medewerker Regionaal Landschap Rivierenland, legt uit dat de Erfgoeddag een ideale gelegenheid is om het belang van landschapszorg bij een groot publiek in de kijker zetten. Het Sint-Michielspark fungeert als groene long van de kern Elzestraat en vormt een stapsteen in het verbindingsgebied tussen de valleien van de Beneden Nete en de Dijle. Volgens Vermylen is het park niet alleen kostbaar natuurerfgoed, maar heeft het ook een sociale meerwaarde. “Door er samen in te werken en er nadien de vruchten van te plukken, groeit het besef dat de natuur ons enorm veel rijkdom, voldoening, rust en inspiratie geeft”, klinkt het. Maarten Jacobs, directeur-conservator van ’t Grom, vult aan: “Sinds de mens de grond ging bewerken, selecteerde hij voor zijn familie steeds de allerbeste, smakelijkste en sterkste gewassen die jaar na jaar opnieuw aan de grond toevertrouwd werden. Deze zorg voor het nageslacht van zowel mens als plant wordt in ’t Grom centraal gesteld.”

foto: provincie AntwerpenKlik hier voor meer nieuws uit de regio Provinciaal nieuws Antwerpen

Klik hier voor meer nieuws uit de regio Sint-Katelijne-Waver

Klik hier voor meer nieuws over Reflex

Commentaar