Foodsavers Mechelen viert haar vijfde verjaardag en is in die tijd uitgegroeid tot een professionele partner binnen de voedselhulpverlening. Het platform bedient inmiddels 12 lokale besturen in de regio Rivierenland, vanuit Mechelen over Willebroek tot Heist-op-den-Berg. Daarnaast lanceerden Ecoso vzw en Stad Mechelen de Sociale Kruidenier Buurwinkel La Luna en startte Foodsavers een samenwerking op met Mechelse scholen via de Ontbijtkar. Naast voedselbedeling spelen ontmoeting, sociale tewerkstelling en toegankelijk gezonde voeding er een cruciale rol.
Foodsavers Mechelen is een samenwerking tussen Stad Mechelen en maatwerkbedrijf Ecoso vzw, dat instaat voor de dagelijkse werking en de opleiding van mensen met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt tot logistiek medewerker en chauffeur. Het project redt verse groenten, fruit, zuivelproducten, vlees en brood van verspilling en herverdeelt deze onder sociale organisaties. Dankzij de steun van de Vlaamse overheid en een sterk logistiek systeem wordt niet alleen voedselverlies tegengegaan, maar ook de CO2-uitstoot verminderd.
“Foodsavers Mechelen is een pionier in het opwaarderen van voedseloverschotten. De kracht zit in de combinatie van meerdere doelen: voedselverspilling tegengaan, jobs creëren en gezonde voeding toegankelijk maken. We groeien van voedselhulp naar een echte voedselhub, bouwen sterke netwerken uit en werken aan duurzaamheid en solidariteit. Maar bovenal zorgen we ervoor dat mensen in kwetsbare situaties toegang hebben tot gezonde voeding en basisproducten, een absoluut basisrecht. Projecten zoals de Sociale Kruidenier La Luna en de Ontbijtkar in scholen versterken deze missie. Vijf jaar Foodsavers betekent vijf jaar bouwen aan een toekomst waarin niemand zonder eten hoeft te zitten”, zegt schepen van Armoedebestrijding Rina Rabau Nkandu.
De impact van vijf jaar voedselhulp
In vijf jaar tijd is Foodsavers Mechelen uitgegroeid tot een onmisbare schakel in de voedselhulpverlening. Het platform werkt dagelijks samen met tientallen partners, van supermarkten en lokale handelaars tot de voedselveiling en de voedingsindustrie.
Enkele kerncijfers
In 2020 startte Foodsavers met zes schenkers, tegen eind 2024 waren dat er al 42.
Maandelijks wordt meer dan 54 000 kg voedseloverschotten opgehaald en herverdeeld.
In 2024 alleen al werd 640 000 kg voedsel gered. Sinds 2020 werd in totaal al meer dan 2 miljoen kg voedseloverschotten herverdeeld. Straffe cijfers, als je weet dat het voorkomen van 1 ton voedselverlies, gelijk staat aan 3,2 ton CO2 minder uitstoot.
65% van de schenkingen bestaat uit verse groenten en fruit, 30% uit vlees, vis, zuivel, brood en conserven, en 5% uit dranken en non-food.
In 2024 werd ook 4500 kg dierenvoeding geschonken.
Voedselbedeling, sociale ondersteuning en ontmoeting
“Bij Foodsavers en Buurwinkel La Luna draait het om veel meer dan voedselbedeling. We zetten actief in op gezonde voeding, met gratis receptenbundels en essentiële producten zoals pampers, kindertandenborstels en menstruatieproducten. Maar we bouwen ook bruggen naar bredere ondersteuning met een ontmoetingsruimte, een infokiosk over armoede-initiatieven en sociale dienstverlening, en pop-up infomomenten in de winkel”, gaat schepen Rina Rabau Nkandu.
“We zijn bijzonder trots dat we van de voedselhub een heuse en duurzame draaischijf hebben kunnen maken. Hoewel we steeds nood zullen blijven hebben aan externe giften en subsidies, zijn we er toch ook in geslaagd om voor een groot deel eigen inkomsten te genereren vanuit sociaal ondernemerschap. Niet onbelangrijk voor de verdere toekomst”, zegt Leen Ardui, afgevaardigd bestuurder van Ecoso vzw.
Het toekomstplan van Foodsavers en Ecoso vzw zet in op verdere sociale dienstverlening en extra tewerkstellingskansen, met als hoogtepunt de opstart van de Sociale Kruidenier La Luna in 2022 en recent ook het project met de Ontbijtkar.
Buurwinkel La Luna, een kruidenier met een missie
De Sociale Kruidenier Buurwinkel La Luna opende in april 2022 met 80 gezinnen en is inmiddels uitgegroeid tot een onmisbare voorziening voor 578 gezinnen en bereikt daarmee bijna 2000 personen. Wekelijks komen er tot 10 nieuwe inschrijvingen bij. Om de stijgende vraag aan te kunnen, breidde Buurwinkel La Luna haar openingsdagen uit van één naar drie dagen per week.
De winkel is open op dinsdag: 13:00 – 17:30, donderdag: 09:00 – 15:30 en vrijdag: 10:00 – 15:00.
De Ontbijtkar in Mechelse scholen
Een recente uitbreiding is de Ontbijtkar, een mobiele trolley gevuld met gezonde granen, noten, fruit, groenten en zuivel. Dit initiatief werd vorig schooljaar opgestart in 6 basisscholen en is inmiddels uitgebreid naar 14 scholen.
“Na vijf jaar blijft Foodsavers Mechelen groeien, met een focus op structurele oplossingen tegen voedselverlies en voedselarmoede. De voedselhub blijft bouwen aan duurzame samenwerking, sociale impact en een toekomst waarin gezonde voeding voor iedereen toegankelijk is”, besluit schepen Rabau Nkandu.
Steun Foodsavers
Om de groeiende stromen van gedoneerde voeding en goederen te kunnen blijven ophalen en herverdelen, heeft Foodsavers Mechelen dringend een nieuwe koelwagen nodig. Daar kan jij aan bijdragen!
Alle nodige info vind je hier: steunactie.be/actie/koelwagen-voor-foodsavers-mechelen/-43349