In april zal de eerste lading groenslingers van 2025 worden aangeplant. Er kwamen dit jaar al 8 aanvragen binnen. De bloemrijke groenslingers groeien langs de gevel en over de straten en dragen bij aan het opvangen van hemelwater, brengen koelte in de straten, zorgen voor gezondere lucht en bevorderen de biodiversiteit. Groenslingers maken zoals tegeltuintjes de straten aantrekkelijker en aangenaam om in te vertoeven en te wonen.
Patrick Princen, schepen van Openbare Werken en Biodiversiteit, benadrukt het belang van deze initiatieven: “De aanleg van de groenslingers en tegeltuinen is niet alleen goed voor een gezondere, groene omgeving, maar verhoogt ook de leefbaarheid van onze straten. Groene elementen zorgen voor verkoeling tijdens hete zomerdagen, verbeteren de luchtkwaliteit en bevorderen de biodiversiteit in de stad. Ze bieden een leefomgeving voor verschillende diersoorten. Bij de heraanleg van het openbaar domein wordt dan ook telkens de mogelijkheid geboden aan inwoners om groenslingers en tegeltuinen te plaatsen. Verschillende inwoners gingen daar het afgelopen jaar op in.”
Cijfers 2024
Tussen februari en december werden er in 2024 15 groenslingers opgehangen. Onze groenslingers en tegeltuinen dragen bij aan een klimaatbestendige stad. Ze helpen water te absorberen en voorkomen zo wateroverlast. Dit zijn allemaal belangrijke stappen in het kader van klimaatadaptatie en het verduurzamen van Mechelen. In diezelfde periode werd er 30 meter aan tegeltuinen aangelegd, waarvan 7 individuele meldingen en 2 collectieve aanvragen die resulteerden in 19 collectieve tegeltuinen.
Arthur Orlians, schepen van Klimaat, voegt daaraan toe: “Initiatieven zoals tegeltuinen lijken soms een druppel op een hete plaat, maar bijvoorbeeld in de wijk Heihoek werd er de laatste twee jaar 342 meter tegeltuinen aangelegd en zie je de impact. Dergelijke onthardingen zijn goed voor wateropvang, maar zorgen ook voor verkoeling in de stad, zeker in dichte wijken.”
Tegeltuin of groenslinger aanvragen
Het hele jaar door kan je als bewoner een groenslinger of tegeltuin aanvragen. Je kan de aanvraag individueel indienen of samen met je straat of wijk. Voor een groenslinger heb je wel altijd toestemming nodig van je overbuur, aangezien deze aan beide kanten van de straat bevestigd moet worden. Je bent zelf verantwoordelijk voor het onderhoud, maar alles boven de 3 meter wordt gesnoeid door de stad.
Meer informatie vind je op klimaatneutraal.mechelen.be/ontharding