Torens aan de Dijle heeft als missie om iedereen de kans te geven de historische kerken in de binnenstad te bewonderen. De Mechelse vzw, opgenomen binnen de werking van Museum Hof van Busleyden, heeft de bezoekersaantallen van 2024 bekendgemaakt. In totaal betraden meer dan 333.731 erfgoedliefhebbers de indrukwekkende Mechelse kerkvloeren. De Sint-Romboutskathedraal blijft dé blikvanger met maar liefst 181.780 bezoekers.
De stijgende bezoekersaantallen tonen de aantrekkingskracht van het Mechelse erfgoed, maar zijn ook het resultaat van het onschatbare werk van de vele vrijwilligers die zich dag in, dag uit inzetten om bezoekers te ontvangen, te begeleiden en onder te dompelen in de rijke geschiedenis van de stad. Dankzij hun passie en toewijding worden onze historische kerken geen statische monumenten, maar levendige plekken waar verhalen verteld en gedeeld worden.
De afgelopen jaren heeft Mechelen sterk geïnvesteerd in het behoud en de restauratie van haar historische kerken. Mede dankzij steun van de Vlaamse overheid werd een grootschalig restauratieproject opgezet om het unieke kerkenensemble in de binnenstad te beschermen. Maar zonder de dagelijkse inspanningen van de vrijwilligers, die bezoekers verwelkomen en begeleiden, zou deze erfgoedbeleving niet hetzelfde zijn.
Ambassadeurs van erfgoed
“De cijfers bevestigen dat Mechelen een vaste waarde is voor toeristen met interesse in geschiedenis en erfgoed. Het is mooi om te zien dat zowel binnenlandse als buitenlandse bezoekers massaal hun weg vinden naar onze kerken. Dit bewijst dat ons erfgoed leeft en dat de inspanningen om het open te stellen en te promoten hun vruchten afwerpen. Dat succes is voor een groot stuk te danken aan onze vrijwilligers. Hun inzet maakt écht het verschil: zij zijn de ambassadeurs van ons erfgoed en zorgen ervoor dat bezoekers met een warm onthaal en een schat aan verhalen huiswaarts keren,” aldus Greet Geypen, voorzitter van Torens aan de Dijle en schepen van Monumentenzorg, Erfgoed en Toerisme.
Naast de Sint-Romboutskathedraal waren ook de Sint-Janskerk, de Sint-Pieter-en-Pauluskerk en de Begijnhofkerk bijzonder populair. Deze drie kerken trokken elk tussen de 25.000 en 32.000 bezoekers. Mechelen heeft een ongekende rijkdom aan historische kerken. We merken dat toeristen niet alleen de Sint-Romboutstoren bezoeken, maar ook de kleinere kerken steeds populairder worden.
In de kijker zetten
De stad Mechelen blijft zich ook in 2025 engageren om het rijke erfgoed verder in de kijker te zetten. Dankzij een combinatie van restauratie, innovatie en storytelling krijgen de kerken een nieuw leven als cultureel en toeristisch ankerpunt. Een van de projecten die we dit jaar nog willen uitrollen is een belevingsparcours doorheen de stad waarmee we de kerken nog toegankelijker willen maken voor een breed publiek.
“Religieus erfgoed is een belangrijk onderdeel van onze stad. De stijging van de bezoekersaantallen toont aan dat onze inspanningen om Mechelen als erfgoedstad op de kaart te zetten, werken. We blijven verder investeren in kwalitatieve beleving en toegankelijkheid, zodat nog meer mensen dit prachtige erfgoed kunnen ontdekken. De groeiende interesse motiveert ons om de ontsluiting van onze kerken nog verder te versterken”, aldus Greet Geypen.
Het was een blij weerzien van Greet Geypen als voorzitter van Torens aan de Dijle. In 2018 richtte zij als voorzitter samen met de voorzitter van de kerkfabriek de vrijwilligerswerking op. “Het is heel fijn om vandaag te zien dat de werking zo floreert. Er is veel interesse in onze prachtige historische kerken.”
Mechelen verliest drijvende kracht achter de kerken
Recent verloor Mechelen door het overlijden van Guido Vandeneede, een drijvende kracht achter de Mechelse kerken. Als secretaris en later voorzitter van de kerkfabriek van de Catharinaparochie speelde hij een cruciale rol in het behoud, de restauratie en de nevenbestemming van meerdere Mechelse kerken. Daarnaast zette hij zich als secretaris van het Centraal Kerkbestuur in voor het financieel en administratief beheer van de Mechelse kerkfabrieken.
“Guido Vandeneede was een onschatbare bron van kennis en inzet voor het Mechelse religieuze erfgoed. Zijn toewijding aan het behoud en de ontsluiting van onze kerken laat een blijvende indruk na. Zijn uitgebreide expertise en gedrevenheid hebben enorm bijgedragen aan de toekomst van ons religieus patrimonium. Namens de Torens aan de Dijle wensen we de familie en naasten heel veel sterkte”, zegt Greet Geypen.