De jaarlijkse fietscontroles zijn weer achter de rug. 2433 fietsen van scholieren uit 30 scholen passeerden de revue. Bijna 8 op de 10 fietsen waren volledig in orde. De controlecampagne kadert in een breder aanbod rond verkeersveiligheid in de stad.
Ieder jaar trekken gemeenschapswachten naar Mechelse scholen om de fietsen van scholieren onder de loep te nemen. Die campagne – met de donkere wintermaanden in het vooruitzicht – is essentieel in het kader van fietsveiligheid en het voorkomen van incidenten bij jonge fietsers.
Bijna 8 op de 10 fietsen volledig in orde
“Met 2433 gecontroleerde fietsen evenaart de stad het aantal van vorig jaar”, zegt Preventieschepen Abdrahman Labsir. “30 scholen namen deel aan de controles tegenover 29 vorig jaar. We zien dus dat de campagne blijft aanslaan en dat de samenwerking met de scholen goed verloopt. 79% van de gecontroleerde fietsen was volledig in orde. Daarmee scoren onze scholieren niet slecht, maar is de verbeteringsmarge nog altijd groot. Veiligheid op en naast de fiets is en blijft dus een prioritaire preventieve opdracht waar we continu op inzetten.”
“Wij werken permanent aan de verkeersveiligheid in onze stad, zeker voor kinderen,” vertelt schepen van Mobiliteit Alexander Vandersmissen. “Het is onze ambitie dat ouders hun kinderen met een gerust hart naar school kunnen sturen. In de vorige bestuursperiode hebben we zo’n veertig km fietspaden vernieuwd en aangelegd, klokten we af op 14 schoolstraten en konden we met subsidies heel wat schoolomgevingen veiliger maken. Ook met projecten als de Nieuwe Vesten verbeteren we de veiligheid voor (jonge) fietsers substantieel. In de nieuwe bestuursperiode willen we dit beleid resoluut continueren en verder inzetten op een verkeersveilige stad waarin àlle weggebruikers de ruimte en bescherming krijgen die ze nodig hebben.”
De jaarlijkse fietscontrolecampagne kadert in een ruimer aanbod rond verkeersveiligheid, waar ook de fietsexamens en de fietslessen in het Vrijbroekpark onderdeel van zijn. Ook leidt de dienst stadstoezicht gemachtigd opzichters op die inzetbaar zijn in schoolomgevingen en houden gemeenschapswachten regelmatig toezicht aan (nieuwe) schoolstraten.
Gadgets
De elementen waarop controle gebeurt zijn afhankelijk van het type fiets. Van alle fietsen die uitgerust moesten zijn met een bel, was 83% in orde. De remmen scoorden beter met een percentage van 94%. Wat zijreflector, pedaalreflector, rode reflector achteraan en witte reflector vooraan betreft, scoorden de gecontroleerde fietsen respectievelijk 88%, 97%, 89% en 82%.
Iedere scholier met een stalen ros – in orde bevonden of niet – kreeg fietslichtjes of een fluo-armbandje mee. “Als je fiets de controle niet doorstaat, heb je natuurlijk niet de mogelijkheid om direct naar de fietshersteller te gaan”, zegt schepen Labsir. “En voor verschillende gezinnen is het financieel ook niet evident om een fiets te laten herstellen. Daarom geven onze gemeenschapswachten onmiddellijk na de controle deze zichtbaarheidsgadgets mee, zodat de scholieren toch op een veiligere manier naar huis kunnen fietsen.
foto: archieffoto