Jaarlijks organiseert Amnesty International de schrijfmarathon. Overal in Vlaanderen schrijven mensen dan brieven voor mensen wereldwijd die onterecht vastzitten of geïntimideerd worden omdat ze opkomen voor mensenrechten. Ook Mechelen organiseert schrijfmarathons in de strijd tegen onrecht.
“Wereldwijd krijgen mensen te maken met mensenrechtenschendingen: ze krijgen niet de vrijheid om hun mening te uiten, zich te verenigen of te strijden voor hun belangen of die van hun gemeenschap. Amnesty International zet zich dan ook jaarlijks in met een schrijfmarathon om een verschil te maken in het leven van deze dappere voorvechters en helden van de mensenrechten. Je schrijft dan een brief aan de bevoegde autoriteiten waarbij je deze onrechtvaardige situaties aanklaagt. Deze stuur je naar Amnesty International, zij staan vervolgens ervoor in dat deze brieven bij de juiste overheden en verantwoordelijken terecht komen. Elk jaar boeken ze daar mooie resultaten mee: mensen komen vrij na onterechte gevangenschap, worden niet meer gefolterd, valse aanklachten worden ingetrokken of ze ontvangen medische hulp. De honderdduizenden brieven die mensen schrijven van over de hele wereld werkt en is meer dan ooit nodig in deze onrustige wereld. In Mechelen zetten we de mensenrechten op de eerste plaats, daarom organiseren we dan ook verschillende schrijfmarathons om ook mee te doen. Haal jouw schrijfpakket af bij LDC De Schijf of download de voorbeeldbrieven vanop de site van Amnesty International en kom langs om samen te strijden tegen onrecht!”, zegt schepen van Mondiaal Beleid Patrick Princen.
Amnesty International Schrijfmarathons
Amnesty International is een wereldwijde, onafhankelijke en onpartijdige beweging van meer dan 10 miljoen mensen die samen opkomen voor een wereld zonder onrecht, waar iedereen in vrijheid kan leven en iedereen zijn mening mag hebben en uiten. Ze doen onderzoek en voeren campagne om de naleving van mensenrechten waar te maken. Elk jaar organiseert Amnesty International schrijfmarathons rond 10 december om het onrecht dat personen meemaken aan te pakken. Ze kiezen dan negen personen over de hele wereld als symbool. Deze personen worden onterecht vervolgd, gediscrimineerd of zomaar opgesloten.
Eén van die personen is Neth Nahara, een Tiktokker in Angola die 2 jaar cel kreeg omdat ze de president bekritiseerde in één van haar video’s. Je kan ook schrijven voor Manahel al-Otaibi, een fitnessinstructeur in Saoedi-Arabië die 11 jaar cel kreeg omwille van haar tweets over vrouwenrechten en omdat ze geen traditionele abaya droeg in haar foto’s op sociale media. Deze en nog veel andere pakkende verhalen kan je terugvinden op de website van Amnesty International, voor elk van deze mensenrechtenactivisten kan je een brief schrijven.
Hoe kan je meedoen?
In Mechelen kan je in ldc De Schijf een schrijfpakket ophalen. In zo’n pakket zit schrijfpapier, voorbeeldbrieven, kaarten en een balpen. Men kan dan thuis aan de slag, deze brieven zijn binnen te brengen in ldc De Schijf tot 10 januari. Verder kan men terecht bij deze locaties om deel te nemen aan de schrijfmarathons:
7 december: tussen 10u – 14u in Vrijzinnig centrum De Schakel
10 – 15 december: doorlopend tijdens de openingsuren van het Predikheren
14 december: tussen 12 en 18u tijdens de Mondiale Kerstmarkt op het binnenplein van Sociaal Restaurant Refuge
Op de website van Amnesty International kan men ook het digitale schrijfpakket afdrukken, met onder andere voorbeeldbrieven en een instructieblad met richtlijnen. De campagne duurt van 1 tot en met 31 december. Ten laatste dien je de brieven in te sturen op 10 januari 2025. “Met het digitaal pakket van Amnesty International kan je individueel aan de slag, maar ook zelf een schrijfmarathon organiseren voor vrienden, familie of de buurt. Er zijn ook voorbeeldbrieven in het Engels, Frans en Spaans voor mensen die geen Nederlands spreken. Wil je geen brief met de hand schrijven? Ook dat is geen probleem! Je kan ook petities tekenen of het digitale document ondertekenen met jouw naam en opsturen naar Amnesty International. Kortom, een kleine moeite om je in te zetten voor een goed doel, dat letterlijk iemands leven kan veranderen!”, besluit Princen.