Stad Mechelen lanceert een openbare oproep naar een partner om de stad te ondersteunen bij de verdere uitrol van warmtenetten. Deze samenwerking is een volgende stap in de ambitie van Mechelen om tegen 2050 fossielvrij te worden. Met deze overheidsopdracht wil de stad expertise aantrekken om technische, juridische en financiële begeleiding te bieden bij de realisatie van grootschalige warmtenetprojecten op haar grondgebied.
Warmtenetten spelen een centrale rol in het Warmteplan van Mechelen, dat eerder dit jaar werd goedgekeurd door de gemeenteraad en ondertekend door 25 organisaties die samen de Mechelse warmtecoalitie vormen. Onder meer energiecoöperatie Klimaan, rioolbeheerder Aquafin en netwerkbeheerder Fluvius behoren tot die lokale warmtecoalitie. Het Warmteplan plan zet in op duurzame energieoplossingen door het benutten van hernieuwbare bronnen zoals aquathermie, geothermie en restwarmte.
Patrick Princen, schepen voor Klimaat, Duurzaamheid en Energie: “Op de klimaattop in Bakoe buigen wereldleiders en steden over de hele wereld zich opnieuw over versnelde klimaatmaatregelen. Net als vele andere steden wil Mechelen haar steentje bijdragen met innovatieve energieoplossingen. De focus ligt hierbij op warmtenetten, die het mogelijk maken om restwarmte en hernieuwbare bronnen te benutten voor de verwarming van zowel woonwijken als bedrijven. Door samen te werken met ervaren partners kunnen we de uitrol van warmtenetten versnellen. Dit betekent niet alleen een lagere CO₂-uitstoot, maar ook meer energiezekerheid en lagere kosten voor onze inwoners en bedrijven.”
Drie deelprojecten
De stad richt zich specifiek op drie prioritaire deelprojecten. Op de Ragheno-site achter het station wordt bijvoorbeeld gekeken naar het benutten van aquathermie uit het Kanaal Leuven-Dijle om de geplande stadsontwikkeling van duurzame warmte te voorzien. In het deelproject Mechelen-Noord en de Nieuwe Vesten wordt de focus gelegd op het verbinden van bedrijventerreinen en woonwijken via een warmtenet, terwijl in de bedrijvenzone Mechelen-Zuid gezocht wordt naar oplossingen om bestaande infrastructuur te verduurzamen en collectieve warmtevoorzieningen te ontwikkelen. Deze deelprojecten worden uitgevoerd in het kader van twee Europese projecten, GRITH (Green Industrial Transition Hotspots) en WaterWarmth, die financiering ontvangen vanuit het programma Interreg Noordzee-regio, met cofinanciering van Provincie Antwerpen.
Stad Mechelen zoekt een partner met ervaring in de ontwikkeling, financiering en het beheer van warmtenetten. Deze partner zal niet alleen technische ondersteuning bieden, maar ook advies geven op juridisch en financieel vlak. De opdracht omvat onder andere het uitvoeren van haalbaarheidsstudies, stakeholdermanagement en het opzetten van businesscases. Geïnteresseerde partijen kunnen hun voorstellen indienen tot eind december. De selectie gebeurt op basis van prijs, kwaliteit en ervaring, met een totaalbudget van €250.000. “Met deze opdracht wil Mechelen niet alleen bijdragen aan haar eigen klimaatdoelen, maar ook laten zien dat steden een voortrekkersrol kunnen spelen in de wereldwijde energietransitie”, besluit schepen Patrick Princen.