De Leerwinkel Mechelen viert deze maand haar derde verjaardag en kijkt terug op drie jaar van groei en toenemende impact in de regio. Met een gedreven team van drie medewerkers biedt de Leerwinkel begeleiding aan jongvolwassenen, met een focus op de groep tussen 18 en 25 jaar. Maar iedereen met een vraag over opleiding of begeleiding richting de arbeidsmarkt kan er terecht. Sinds de start hielp de leerwinkel al bijna 1000 mensen op weg naar opleiding of richten de arbeidsmarkt.
“Je eigen leertraject uitstippelen is niet vanzelfsprekend. Digitalisering, taalvereisten, een overweldigend aanbod, en financiële drempels houden veel mensen tegen om een opleiding te volgen,” verklaart schepen van Onderwijs, Rina Rabau Nkandu. “Daarom biedt de Leerwinkel ondersteuning bij het maken van keuzes richting onderwijs of de arbeidsmarkt. Als stad zetten we zo sterk in op levenslang en levensbreed leren in en rond Mechelen.”
Uit de cijfers blijkt ook dat de Leerwinkel een breed en divers publiek blijft aantrekken, zowel Belgen als nieuwkomers, en jongeren onder de 18 jaar tot volwassenen van middelbare leeftijd. Al is de helft van de bezoekers tussen de 18 en de 25 jaar.
“Dankzij een goede samenwerking met het CLB bereiken we ook leerlingen uit het secundair onderwijs en voorkomen we zo schooluitval”, vervolgt Rina Rabau Nkandu. “Het valt op dat ongeveer de helft van de bezoekers geen diploma secundair onderwijs heeft behaald. Dat we deze groep goed weten te bereiken, onderstreept het belang van de Leerwinkel. Het is een laagdrempelige plek, ingebed in een netwerk van sterke partners, waar we bezoekers vertrouwen, ondersteuning en kansen kunnen bieden. Een diploma opent niet alleen deuren naar werk, maar biedt ook stabiliteit en vergroot de kans om volwaardig mee te draaien in de samenleving. Met de Leerwinkel willen we dus niet alleen individuele levens versterken, maar ook bijdragen aan een sterker en socialer Mechelen.”
Sterk netwerk als sleutel tot succes
De Leerwinkel werkt nauw samen met meer dan 100 diensten en organisaties, waaronder het Sociaal Huis, welzijnswerkers en onderwijsinstellingen zoals CAW, ROJM, VDAB, en diverse opleidingspartners. Dankzij deze samenwerkingen kan de Leerwinkel doorverwijzen naar geschikte partners of zelf als eerste aanspreekpunt fungeren voor personen die hun onderwijs- en carrièrepad willen bijsturen. Deze netwerkstructuur is cruciaal om de juiste begeleiding en oplossingen op maat te bieden.
Een toekomst met mogelijkheden
In haar driejarige bestaan is de Leerwinkel Mechelen uitgegroeid tot een onmisbare schakel voor jonge en volwassen inwoners die hun toekomst willen vormgeven. Met een grote inzet op diversiteit, samenwerking en maatwerk blijft de Leerwinkel zich inzetten om kansen te creëren en barrières te overwinnen voor iedereen die op zoek is naar een beter perspectief in hun onderwijs- of loopbaantraject.
Een jonge Mechelaar getuigt: “Dankzij de hulp van de Leerwinkel kan ik nu veel duidelijker mijn opties zien. Er is contact met twee hogescholen en met de Universiteit Antwerpen. Ze staan open voor trajecten op maat, bijvoorbeeld voor mensen met autisme. Ik ga in het najaar vrijwilligerswerk doen in een sector die mij ligt, om zo mijn zelfvertrouwen en ervaring op te bouwen, met als doel daarna een opleiding te starten.”
Benieuw naar de Leerwinkel? Neem dan een kijkje op: https://www.mechelen.be/leerwinkel