Stad Mechelen start een experiment om te kijken hoe vrijwilligers hun vergoeding kunnen schenken aan de gemeenschap. Dit initiatief, ‘de Doorgeefvergoeding’, geeft vrijwilligers de mogelijkheid hun vergoeding te delen, waardoor er extra geld beschikbaar komt voor lokale projecten. Een werkgroep van vrijwilligers en organisaties, begeleid door Muntuit, Vrijwilligerspunt Stad Mechelen en Hitch (voorheen Vrijwilligerswerkwerkt), onderzoekt hoe dit concept het best kan worden uitgewerkt.
In Vlaanderen bestaan er al initiatieven waarbij vrijwilligers hun vergoeding schenken. Zo geven sommige vrijwilligers hun vergoeding aan hun vereniging of direct aan een goed doel.
“Het concept sluit sterk aan bij de waarden die Mechelen als solidaire stad uitdraagt. Samen met de werkgroep, willen we nu onderzoeken of we de Doorgeefvergoeding op stadsniveau kunnen organiseren,” legt Rina Rabau Nkandu, schepen van Sociale Cohesie, uit. “Het idee is dat vrijwilligers hun vergoeding samenleggen in één pot. Zo kunnen zij zelf kiezen welke waardevolle of noodzakelijke projecten ondersteund worden. Het experiment draait niet alleen om de Doorgeefvergoeding zelf, maar vooral om samen met vrijwilligers en organisaties een werkbaar systeem te bedenken voor de toekomst.”
De medewerkers en vrijwilligers van Mechelen Feest (M-crew) nemen ook deel aan het experiment. Ze zoeken naar alternatieven voor onkostenvergoedingen en experimenteerden al succesvol, zoals met de bekerdonatie op Maanrock ten voordele van Natuurpark Rivierenland en de donatie aan Team Line vzw, opgericht door de ouders van Line, een meisje dat recent overleed aan een ongeneeslijke ziekte.
Servaas Van Huylenbroeck is sociale innovator bij Muntuit, en werkte eerder al met andere verenigingen en lokale besturen samen rond gelijkaardige innovaties: “We zien het de laatste jaren al regelmatig gebeuren: vrijwilligers die hun vergoeding liever doorgeven aan iets groters, of leden van (jeugd)verenigingen die hun vrijwilligersvergoedingen aan de groep schenken. Met de Doorgeefvergoeding creëren we een nieuw kader waarin die maatschappelijke betrokkenheid maximaal wordt ondersteund en omgezet in gezamenlijke impact. We maken het mogelijk om als gemeenschap samen te kiezen welke projecten extra steun verdienen.”
Kick-off
Gisterenavond werd het project gestart met een Kick-off, een eerste samenkomst om het experiment kenbaar te maken en een eerste verdiepend groepsgesprek te houden met de verenigingen en vrijwilligers.
Het is de start van het traject, dat uit verschillende groepsmomenten maar ook individuele gesprekken bestaat. Met steun van de Vlaamse Overheid kunnen Muntuit, Vrijwilligerspunt Stad Mechelen en Hitch zo tot enkele vrijwilligersprofielen en werkbare scenario’s komen, die een leidraad kunnen bieden wanneer een doorgeefvergoeding wel of niet kan werken.
Wil je deelnemen aan het experiment?
Alle informatie en mogelijkheid om je aan te melden, vind je op: dedoorgeefvergoeding.be