In Kapelle-op-den-Bos hebben CD&V en proKA Vooruit een bestuursakkoord bereikt. Samen hebben beide partijen 12 van de 21 zetels in de gemeenteraad (CD&V 7 en proKA Vooruit 5). Mathias Diricx (CD&V) behaalde bovendien de meeste voorkeursstemmen van alle kandidaten in Kapelle-op-den-Bos. De huidige meerderheid van N-VA en Groen verloor bij de verkiezingen 4 van hun 12 zetels en strandt op 8 zetels. Voor CD&V en proKA Vooruit is dit een duidelijk signaal dat inwoners een ander beleid willen. Nadat het initiatiefrecht van N-VA voorbije maandag was afgelopen, ging dit over naar Mathias Diricx, die meteen aan de slag ging om een bestuursmeerderheid te vormen.
Mathias Diricx wordt de nieuwe burgemeester van Kapelle-op-den-Bos. Met zijn 33 jaar is hij ook de jongste burgemeester uit de regio. Hij groeide op en woont nog steeds in Ramsdonk, waar hij actief is in verschillende verenigingen. Mathias zit sinds 2012 in de gemeenteraad. Als burgemeester zal Mathias bevoegd zijn voor veiligheid, politie en brandweer, burgerzaken, communicatie, cultuur, verenigingsleven, jeugd, duurzaamheid en klimaat, erfgoed, kerkbesturen, Vlaams beleid en internationale samenwerking.
ProKA Vooruit krijgt twee schepenen. Dirk Hermans wordt eerste schepen met als bevoegdheden sport, onderwijs, lokale economie, begraafplaatsen, feestelijkheden, woonbeleid en sociale huisvesting, toerisme en mobiliteit. Else Vanden Broeck wordt vierde schepen, de vrouwelijke schepen, en is bevoegd voor sociaal beleid, kinderopvang, armoedebestrijding, gezondheidspreventie, gelijke kansen, schepen van het kind, dierenwelzijn, integratie en tewerkstelling.
Bij CD&V worden verder ereburgemeester Edward De Wit en Jos Thomas schepenen (Edward tweede schepen en Jos derde schepen). Edward zal bevoegd zijn voor personeelsbeleid, openbare werken, gebouwen, senioren en land- en tuinbouw. Jos zal bevoegd zijn voor financiën, stedenbouw, ruimtelijke ordening, milieu, afvalbeleid en trage wegen.
Dirk Robberechts van proKA Vooruit wordt de nieuwe voorzitter van de gemeenteraad. Dirk wil zorgen voor een vereenvoudigde structuur binnen de gemeenteraad, door onder andere het aantal gemeenteraadscommissies te beperken. Daarnaast wil hij ook zorgen voor meer transparantie, onder andere via een live streaming van de gemeenteraad.
In het bestuursakkoord benadrukken de twee partijen dat ze vooral terug werk willen maken van een bestuur dat dicht bij de inwoners staat, in een open gemeentehuis. Zo zullen de burgemeester en schepenen elk weer vaste zitdagen hebben, waar inwoners zonder afspraak terechtkunnen met vragen op het gemeentehuis.
Beide partijen willen ook werken aan een bruisend Kapelle-op-den-Bos, door meer openbare evenementen te organiseren en verenigingen beter te ondersteunen. Voor beide partijen moet de wekelijkse markt blijven doorgaan op het Marktplein en mag meer geïnvesteerd worden in het marktleven.
De partijen zien ook het belang in van veilige infrastructuur voor de jeugd en wil daarom via subsidies mee investeren in bestaande lokalen, met als prioriteit asbestverwijdering en brandveiligheid. Ook willen de partijen de mogelijkheden bekijken mee te investeren in bestaande sportinfrastructuur.
Voor lokale ondernemers wil de meerderheid een beleid uitwerken rond detailhandel in de gemeente en premies voorzien voor startende winkels.
Wat grotere investeringen en projecten betreft, willen de partijen vooral projecten uitwerken op maat van de gemeente, die rekening houden met het landelijke karakter en waarvoor een draagvlak is bij de inwoners.
In Ramsdonk willen beide partijen werk maken van de volledige restauratie van de historische site en de pastorietuin openbaar maken voor het publiek.
In Nieuwenrode wil de nieuwe meerderheid de verkoop van het Graantje (oude gemeenteschool) tegengaan en mee opnemen in de culturele site rond het GC de Oude Pastorie, waarbij ook de kerk van Nieuwenrode als evenementlocatie kan worden opgenomen.
In Kapelle-Oost willen de partijen bekijken of de Sociale Campus meer ingericht kan worden als buurthuis.
Tot slot geven beide partijen nog aan dat ze geen fusies willen onderzoeken met buurgemeenten. Bij de onderhandelingen in Londerzeel was immers gebleken dat N-VA voorstander is van zo’n fusie tussen Londerzeel en Kapelle-op-den-Bos. De nieuwe meerderheid in Kapelle-op-den-Bos wil juist een beleid voeren dicht bij de mensen en vreest dat een fusie met Londerzeel dit juist zou tegenwerken.