Op 14 oktober 2024 startte het initiatiefrecht voor de verkozene met de meeste naamstemmen van de grootste partij, huidig burgemeester Sofie Joosen van de N-VA. Er is constructief samengezeten met de twee andere democratische partijen en dat resulteerde in een akkoord met CD&V+ om Duffel verder te besturen in de periode 2024-2030. Beide partijen halen samen een zeer ruime meerderheid van 16 op 25 zetels. Ze vertegenwoordigen daarmee 61,8% van de kiezers.
Huidig en toekomstig burgemeester Sofie Joosen: ‘De afgelopen 6 jaar is er erg goed samengewerkt tussen beide partijen. Dat werd duidelijk gesmaakt door de Duffelaars. De gesprekken van afgelopen dagen waren ook zeer aangenaam en constructief. Ik heb dan ook een voordracht kunnen indienen om deze coalitie N-VA/CD&V+ opnieuw te vormen.’
Het Duffelse College zal bestaan uit een burgemeester en 5 schepenen. Sofie Joosen (N-VA) wordt burgemeester en Lili Stevens (CD&V) neemt het ambt van voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst op en neemt ook welzijn voor haar rekening. De overige vier schepenmandaten worden opgenomen door: Luc Van Houtven (CD&V). Hij zal de bevoegdheden openbare werken, mobiliteit en land-en tuinbouw voor zijn rekening nemen. Dirk Broes (N-VA) werkt volop verder aan de Duffelse lokale economie, jeugd, bevolking en burgerlijke stand. Isabel Glorie (N-VA) wordt schepen voor ruimtelijke ordening, milieu en natuur en wonen. Kristoff Van Genechten (N-VA) is de nieuwkomer in het schepencollege. Hij zal zich de komende 6 jaar inzetten voor onderwijs en cultuur.
“De voorbije 6 jaar werd er samen met deze bestuursploeg heel wat gerealiseerd. Met deze coalitie zetten we ons in voor een Duffel waar iedereen kan meedoen en genieten van een goede levenskwaliteit. Onze gezamenlijke visie voor Duffel is helder: een gemeente waar iedereen zich thuis voelt en samenwerkt aan een nog betere toekomst”, reageert Lili Stevens, lijsttrekker van CD&V+.
Het definitieve bestuursakkoord wordt vanzelfsprekend pas later volledig afgewerkt maar rond belangrijke speerpunten hebben de coalitiepartners reeds een akkoord gesloten.
Volgende 11 krachtlijnen zullen worden voorop gesteld:
1. De gemeente Duffel heeft de laagste belastingen in onze regio Rivierenland en we
willen dit absoluut zo behouden. Het gemeentebestuur werkt met het geld van de Duffelaars. Elke euro wordt gericht, efficiënt en weloverwogen besteed. Onze belastingtarieven blijven de laagste van de regio.
2. Veiligheid is een topprioriteit: Onze gemeente moet een veilige en propere gemeente zijn om te wonen. Sluikstorten,
overdreven snelheid, overlast en ander asociaal gedrag mag niet ongestraft blijven. We werven extra politieagenten aan om dit te controleren. De aanwezigheid van agenten in het straatbeeld moet nog worden opgedreven.
3. Concrete en haalbare investeringen voor een duurzaam Duffel: De gemeente heeft in deze een voorbeeldfunctie, zeker wat duurzaamheid betreft. We werken verder concrete maatregelen uit om de doelstellingen gesteld in het Energie- en
Klimaatactieplan te behalen. We hebben evenwel oog voor de haalbaarheid en de draagkracht van alle maatregelen voor onze Duffelaars.
4. Investeringen in weginfrastructuur: We vernieuwen de komende jaren heel wat straten en hebben daarbij oog voor betere voet- en fietspaden. Daarnaast willen we absoluut geen anti-autobeleid voeren in Duffel. Parkeren in Duffel moet gratis blijven. De Duffelaar moet zich met alle vervoersmiddelen veilig en vlot tot in het centrum kunnen begeven.
5. Integratie is belangrijk voor nieuwkomers en onze Duffelse gemeenschap: We verwachten van nieuwkomers dat zij Nederlands leren en ook actief op zoek gaan naar werk. Kennis van de taal en werken zijn hefbomen om te integreren. Het lokaal bestuur neemt hier een actieve rol op.
6. Kwaliteitsvolle vrijetijdsinfrastructuur is essentieel voor onze verenigingen.
7. Maximale ondersteuning van ons buurt- en verenigingsleven: Onze vele verenigingen maken van Duffel een bruisende gemeente. Zij en de talloze vrijwilligers waarop ze draaien vormen het kostbare weefsel van onze Duffelse samenleving. Het gemeentebestuur ondersteunt deze initiatieven maximaal.
8. We maken van de Kiliaanstraat een aantrekkelijke winkelstraat, die vlot bereikbaar is voor alle Duffelaars. We ondersteunen en promoten de lokale producten en lokale economie.
9. We bouwen een lokaal dienstencentrum: We realiseren een aantrekkelijke invulling met activiteiten, ondersteuning,
informatiemomenten en gezellig samenzijn.
10. We benadrukken het neutraliteitsprincipe: Ambtenaren moeten niet alleen neutraal zijn maar ook neutraal overkomen. Uitingen van levensbeschouwelijke, maatschappelijke, politieke , …. visies in functies met klantencontact kunnen niet.
11. De onderwijs-infrastructuur wordt verder uitgebreid: We investeren in de infrastructurele noden van het GTiD. Energievriendelijke schoolgebouwen en groene speelplaatsen.