De katholieke scholengroepen sjabi+ uit Puurs-Sint-Amands en Katholieke Scholen Groot-Bornem uit Bornem slaan de handen ineen voor een nauwere samenwerking in Klein-Brabant. Beide schoolbesturen hebben een traject gestart om te onderzoeken hoe ze kunnen samenwerken om zo de kwaliteit van het onderwijs voor de ruim 7300 leerlingen in de regio verder te kunnen versterken. Gezamenlijk vertegenwoordigen de scholengroepen 25 scholen, van kleuter- tot secundair onderwijs, met in totaal 950 personeelsleden.
Waarom deze samenwerking?
De samenwerking is gericht op het bundelen van middelen en expertise om zo het onderwijs in Klein-Brabant nog efficiënter te organiseren. In eerste instantie wordt gekeken naar een mogelijke integratie van administratieve en facilitaire diensten, met als doel directies en leerkrachten te ontzorgen. Zo kunnen zij zich volledig richten op hun belangrijkste taak: het bieden van kwalitatief hoogstaand onderwijs.
De scholen bevinden zich geografisch dicht bij elkaar, wat het extra zinvol maakt om de krachten te bundelen. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid om binnen Klein-Brabant een sterke scholengroep te vormen, die klaar is voor de uitdagingen van de toekomst. Denk hierbij aan investeringen in schoolgebouwen, technologie en infrastructuur, die nodig zijn om leerlingen de beste kansen te bieden – of ze nu doorstromen naar het hoger onderwijs of de arbeidsmarkt betreden.
Voordelen van schaalvergroting
Schaalvergroting biedt kansen om de scholen nog professioneler te organiseren. Deze ontwikkeling sluit aan bij de bredere trend, waarbij de overheid samenwerking en schaalvergroting in het onderwijs actief aanmoedigt.
Behoud van eigen identiteit
Ondanks de intensievere samenwerking blijven de scholen hun eigen identiteit behouden. Elke school kan zijn eigen unieke karakter en tradities blijven koesteren, terwijl ze profiteren van de voordelen van een gezamenlijke aanpak. Dit waarborgt de diversiteit binnen de scholengroepen en biedt leerlingen een leeromgeving die aansluit bij hun persoonlijke behoeften.
Planning en toekomst
De bedoeling is om de samenwerking medio 2026 te formaliseren, op basis van de uitkomsten van het huidige onderzoekstraject. Deze stap moet leiden tot een efficiënte en inspirerende leeromgeving voor de jongere generaties in Klein-Brabant. Naast de onderwijskwaliteit zal ook de gemeenschapszin in de regio worden versterkt.