De ontwikkeling van de Raghenowijk, de nieuwe, duurzame wijk die achter het station van Mechelen komt, krijgt een boost. Projectontwikkelaar MG Real Estate heeft samen met Stad Mechelen, OVAM en de Vlaamse Waterweg het startschot gegeven van de ontwikkeling, met de bouw van een nieuwe jachthaven als eerste belangrijke stap. In een latere fase volgen een centraal park van 11 hectare, nieuwe woningen en kantoren. De grondsaneringswerken voor de aanleg van de jachthaven zijn gisteren van start gegaan.
De wijk achter het station wordt een duurzame stadsbuurt waar wonen, werken, ontspannen en ecologie samenkomen. Projectontwikkelaar MG Real Estate is van start gegaan met de ontwikkeling van haar braakliggend terrein op deze site, langs het kanaal Leuven-Dijle (Leuvense Vaart). Dit deel van de stadswijk krijgt de toepasselijke naam ‘Marcelis Garden’. Naar de eerste monnik, Benedictus Marcelis, die op het kanaal Leuven-Dijle voer.
Eerste Mechelse jachthaven
Op het kanaal liggen vandaag heel wat recreanten met kleinere vaartuigen, waardoor het economische binnenvaartverkeer er niet altijd vlot doorstroomt. Daarom heeft de Vlaamse Waterweg beslist om bij de ontwikkeling van de nieuwe Raghenosite een nieuwe Mechelse jachthaven te bouwen van 3.850 m² groot. Dit wordt de eerste volwaardige jachthaven in Mechelen.
Marcelis Garden
De site is tot op vandaag een onderbenut en vervuild terrein van 5,6 hectare dat MG Real Estate gaat omvormen tot een dynamisch en groen stadsdeel. Behalve de jachthaven krijgt de site een publiek park van 11 hectare met een fiets- en wandelverbinding tussen de jachthaven en het station Mechelen – Nekkerspoel. Het wordt een gemengde wijk met plaats voor wonen, werken en ontspannen. Dankzij de Arsenaalverbinding, de nieuwe weg die de Tangent zal verbinden met de Raghenowijk, wordt de site vlot bereikbaar.
“Met de ontwikkeling van Marcelis Garden zetten we een belangrijke stap in de ontwikkeling van de levendige, groene stadswijk die de Raghenowijk moet worden. Dit project combineert wonen, werken en recreatie op een unieke locatie langs de Leuvense Vaart. We zijn enorm trots om een sleutelrol te spelen in deze ambitieuze stadsontwikkeling en met dit plan niet alleen nieuwe woningen en kantoorruimte te realiseren, maar ook bij te dragen aan de vergroening en duurzame toekomst van Mechelen.” – Ignace De Paepe, President MG Real Estate
“In een dichtbevolkte regio als Vlaanderen is de aanpak en het hergebruik van verontreinigde gronden en brownfields essentieel om de druk op open ruimte te verminderen. In 2023 investeerde de OVAM 31,5 miljoen euro in bodemsanering. Rekenen we de investeringen van de private markt mee, dan komen we op een totaalbedrag van 160 miljoen euro. Een investering waar milieu, economie en onze samenleving in het algemeen wel bij varen en die zich dubbel en dik terugbetaalt.” – Werner Annaert, administrateur-generaal van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM)
Ontwikkeling gaat van start
Vandaag startten de saneringswerken op Marcelis Garden, de eerste stap in de herontwikkeling van de site. In een eerste fase wordt het terrein aangepakt waar de nieuwe jachthaven komt. De sanering van dat deel zal ongeveer zes maanden duren. Daarna wordt het stuk gesaneerd waar het park en de latere ontwikkelingen komen.
“Deze eerste spadesteek is het startschot van een ambitieus project dat Mechelen op de kaart zet als moderne, vooruitstrevende stad. De sanering markeert het begin van een nieuw hoofdstuk voor dit gebied. Met de komst van een jachthaven zullen we deze plek tot leven brengen. Dit project betekent niet alleen een mooie uitbreiding van de recreatieve mogelijkheden, maar versterkt ook de aantrekkelijkheid van Mechelen. De Raghenosite zal uitgroeien tot een belangrijk nieuw stadsdeel en de jachthaven zal daarin een absolute trekkersrol spelen.” – Bart Somers, burgemeester van Mechelen
Brownfieldconvenant
De sanering van de Raghenosite maakt deel uit van een brownfieldconvenant. In zo’n convenant werken private partijen en overheden samen om verlaten industriële terreinen op een kwalitatieve en duurzame manier te herontwikkelen. Bedoeling is om deze strategische, maar vaak onderbenutte plekken in Vlaanderen uit te doen groeien tot levendige, aangename wijken.
“De Raghenosite is al jarenlang een stukje van Mechelen dat onderbenut is. De start van de sanering is een nieuwe mijlpaal, want hiermee zetten we de eerste concrete stap in de ontwikkeling. Gezien de zware verontreiniging van de gronden is dit maatschappelijk heel belangrijk. De toekomstige jachthaven zal een ontmoetingsplek zijn voor bewoners en bezoekers en aan dit stadsdeel een nieuwe dynamiek geven. Het water heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Mechelen, en met de aanleg van de jachthaven zetten we die traditie verder”, zegt Greet Geypen, schepen van Stadsontwikkeling in Mechelen.
“We steken hier vandaag niet zomaar een spade in de grond van een saneringsproject. Samen graven we hier naar een duurzame toekomst voor Ragheno als voorbeeld van hoe we duurzame en aangename stadswijken moeten bouwen. Er is een lang en intens traject aan vooraf gegaan om dat kader vast te leggen. Iedereen heeft het over de noodzaak om anders te gaan bouwen met veel meer aandacht voor duurzame energie, hergebruik van water, biodiversiteit en duurzame mobiliteit. Op Ragheno maken we dit waar. De jachthaven zal naast ontspannings- en ontmoetingsplaats ook een grote rol spelen in heel het energieverhaal. Van hieruit bekijken we of we dankzij aquathermie de verbinding kunnen maken met een warmtenet dat deze woonsite of meer op Ragheno fossielvrij van warmte voorziet”, aldus Patrick Prince, Schepen van Milieu en Energie