Vandaag start de heraanleg van het voetpad aan de Koningin Astridlaan, tussen Brusselsepoortstraat en Vekestraat. Maar niet alleen in deze straat wordt het voetpad grondig onderhouden, ook in vele Mechelse straten vindt dit najaar een vernieuwing plaats. De aanpak van de voetpaden in Mechelen is deel van het Mechelse Voetgangersplan, een structurele aanpak waar onderhoud, toegankelijkheid en gezondheid speerpunten zijn. Mechelen wil hiermee in aanloop naar de eerste Maand van de Voetganger alvast het goede voorbeeld geven.
“Naast fietsstad wil Mechelen ook een echte voetgangersstad worden. Dit betekent dat we grootschalig het voetpad vernieuwen wanneer daar onderhoud aan nodig is, of dat we losliggende stenen, putten en verzakkingen aanpakken om het voetgangerscomfort onmiddellijk te verbeteren. Vandaag is het voetpad aan de Koningin Astridlaan, tussen Brusselsepoortstraat en Vekestraat, aan de beurt. Het voetpad krijgt een grondig onderhoud en vernieuwde klinkers. Het hele najaar staan er verschillende vernieuwingen van de voetpaden op de planning. Naast het onderhoud is ook de toegankelijkheid een speerpunt, opdat de voetpaden ook gemakkelijk gebruikt kunnen worden door ouderen en rolstoelgebruikers. Zo zetten we ons in om van Mechelen een aangename en veilige plek te maken voor de voetganger en de wandelaar. We kiezen resoluut voor de voetgangers, de aankomende maand van de voetganger dat start vanaf 1 oktober, versterkt enkel deze keuze”, vertelt schepen van openbare werken Patrick Princen.
Overzicht vernieuwde voetpaden Mechelse straten
Stad Mechelen voert dit najaar een structurele aanpak uit om de voetpaden van de meest kritieke wegen te vernieuwen en meer toegankelijk te maken, om een vlotte doorgang te garanderen. Eerder werd het kruispunt Kanonstraat en Arendonckstraat met Liersesteenweg grondig aangepakt, maar ook de Nekkerspoelstraat, tussen Borchtstraat en Lakenmakerstraat, werd het voetpad heraangeled met aansluiting naar het Maria Van Deyckpark.
Andere vernieuwde voetpaden zijn:
- Voetpad Geerdegem-Schonenberg
- Voetpad Lotelingenstraat
- Voetpad Hombekerkouter
- Voetpad Molenweide
- Kruispunt Vijverstraat en Battelsebergen
- Voetpad Tervuursesteenweg
- Kerkhofstraat
Vandaag is het voetpad aan de Koningin Astridlaan, tussen Brusselsepoortstraat en Vekestraat, vernieuwd. Na een nieuwe laag fundering zijn er nieuwe klinkers bijgekomen van 14 bij 14 cm. Op de hoek met de Vekestraat is het voetpad verbreed tot de breedte van de parkeerstrook. Het voetpad ligt er als nieuw bij.
Maar ook de Liersesteenweg tussen Keldermandsvest, Frederik de Merodestraat tussen Grote Markt – Biest, en het kruispunt Nicolaas Vandervekenstraat met Molenweide wordt aangepakt. Afsluitend vernieuwt stad Mechelen het voetpad van straat Ten Moortele, Leest, Battelsesteenweg ter hoogte van Battelbrug en de M. Sabbestraat ter hoogte van het tankstation. Slechte stukken op de wandelroute van parking Keerdok langs Keerdok worden geherasfalteerd.
“Aandacht voor de voetganger is voor ons een speerpunt van goed publieke ruimtebeleid. We hebben daarom een voetgangersplan opgemaakt, voor het volledige grondgebied. Het voetgangersplan is tot stand gekomen door nauwe samenwerking met de seniorenraad, die dit op de agenda hebben gezet. Naast vernieuwing en onderhoud screenen we de voetpaden en hechten we veel aandacht aan toegankelijkheid en de mogelijkheid voor ouderen om zich in de publieke ruimte te blijven verplaatsen. Daar waar de doorgang wordt bemoeilijkt door verkeerssignalisatie of zitmeubilair verwijderen we de obstakels. Zo werden al meer dan 150 palen en borden aangepakt! Het fiets- en voetpadenteam staat blijvend in voor het dagelijks onderhoud en aanpak van kleine knelpunten. We ruimen obstakels uit de weg en overmaatse kruispunten worden verder aangepakt, opdat de voetganger genoeg ruimte heeft om zich er langs te begeven.”, vertelt burgemeester Bart Somers
Naast de vernieuwing van de voetpaden is ook de toegankelijkheid belangrijk. Daarvoor werden grote hoofdwegen zoals Frederik Merodestraat, Bruul, Ijzerenleen, Sint-Katelijnestraat en de Leuvensesteenweg nagekeken op de staat van het voetpad en obstakels vanuit het perspectief van een rolstoelgebruiker. Waar zijn er verzakkingen of putten? Waar zijn de boordstenen te hoog in functie van oversteekplaatsen? Waar vormt de verkeerssignalisatie of het straatmeubilair een obstakel? Er werden uiteindelijk 109 palen en borden verwijderd, wat betekent dat op 134 verschillende locaties in Mechelen de vrije doorgang verbeterd is.
“Het voetgangersbeleid in Mechelen is deel van een groter plaatje. Woonerven met een aangepaste groene inrichting worden aangelegd daar waar de verkeersintensiteit het toelaat en we bepalen groene ommetjes als aantrekkelijke routes in de stad. Voetgangersbeleid is voor ons integraal verbonden met gezond leven, een stad moet voldoende rustpunten, groene hoekjes en mooie straten, voor een rustige ochtendwandeling of om vlot te voet op jouw bestemming te geraken.”, geeft schepen van openbare werken Patrick Princen afsluitend mee.