Mechelen bereidt de verkoop van de Ovam-site aan de Kanunnik de Deckerstraat voor. De stad wil de site nieuw leven inblazen in een project dat een publiek park, het openleggen van de Melaan, de restauratie van Den Witten Engel, betaalbare woningen en een ondergrondse buurtparking combineert. Met deze oproep zet Mechelen in op de realisatie van een nieuwe eigendom- en woonvorm, die voldoet aan de behoefte aan betaalbaar en kwalitatief wonen. De marktverkenning kon alvast op veel interesse rekenen. De leidraad voor de verkoop onder voorwaarden werd maandag goedgekeurd door de gemeenteraad. Dit project zet Mechelen verder op de kaart als stad die kiest voor innovatieve en inclusieve woonoplossingen.
Sinds de afbraak van de meubelzaak in 1990 deed de site vooral dienst als parkeerplaats. Nu zoekt de stad een partner voor een kwalitatief woonproject, met aandacht voor cohousing of coöperatief wonen.
“We willen dat de Mechelaar de kans krijgt om hier zijn of haar toekomst te bouwen. Betaalbaar wonen is voor veel mensen een zorg, en met dit project willen we hierop inspelen. We willen een omgeving creëren waar mensen met diverse achtergronden kunnen samenleven, met bijzondere aandacht voor wie moeilijk toegang vindt tot betaalbare huisvesting. Door nieuwe eigendomsvormen zoals coöperatief wonen mogelijk te maken, geven we bewoners de kans om samen te investeren in een kwalitatief woonproject in Mechelen”, klinkt het bij Greet Geypen, schepen van Wonen en Stadsontwikkeling.
“We brengen een stukje geschiedenis terug naar het hart van onze stad, met de restauratie van Den Witten Engel en het openleggen van de Melaan. Maar belangrijker nog, we creëren kansen voor betaalbaar wonen in een groene, leefbare omgeving. De transformatie van de Ovam-site symboliseert het Mechelen van vandaag: ambitieus, sociaal en duurzaam”, aldus burgemeester Bart Somers.
Marktverkenning wekt veel interesse
Voorafgaand aan het opstarten voor de verkoop, organiseerde de stad een marktverkenning met als doel om inzicht te krijgen of er voldoende interesse was op de markt voor de realisatie van het project. Dit bleek ook het geval. In totaal reageerden er 14 respondenten waaronder projectontwikkelaars en initiatiefnemers op de markt van coöperatief wonen. Het merendeel van de respondenten gaf aan te overwegen zich kandidaat te stellen voor het project, al dan niet in samenwerking met anderen.
Betaalbaar en collectief woonproject
Het is de ambitie van het stadsbestuur om op de site een collectief en betaalbaar woonproject mogelijk te maken.
“De voorkeur gaat uit naar een gemengd project, waarbij ruimte wordt voorzien voor mensen met een bijzondere woonbehoefte, bijvoorbeeld zorgwonen. De toekomstige bewoners delen ruimte met anderen. De verwachtingen zijn groot. Zo gaan we er vanuit dat het woonproject – een nieuwe eigendomsvorm – model kan staan voor de ontwikkeling van andere projecten. De ontwikkelaar staat tevens in voor de aanleg van een groene binnenruimte, waaronder een voetgangersverbinding tussen de Kanunnik de Deckerstraat en de Sint-Katelijnestraat. Daarbovenop kijken we naar de ontwikkelaar voor de restauratie en herbestemming van het monument Den Witten Engel. De stad zal met een waterpartij de historische bedding van de Melaan terug zichtbaar maken”, legt Greet Geypen uit.
Leidraad goedgekeurd
Maandag keurde de gemeenteraad de leidraad voor de verkoop goed. Hierbij staan uitgangspunten als duurzaam wonen, groen publiek-toegankelijke binnengebied en ondergronds (buurt)parkeren centraal, naast de restauratie en herbestemming van Den Witten Engel en – door de stad – het terug openleggen van de voormalige vliet, de Melaan. De werken en kosten aan deze historische vliet zijn niet vervat in het project, want de stad zal zelf instaan voor het openleggen van de Melaan.
Eerder dit jaar organiseerde de stad een infovergadering voor de buurtbewoners om deze uitgangspunten af te toetsen. Ook naar de toekomst toe engageert de stad zich om periodiek een nieuw overlegmoment te organiseren om zo de omwonenden te betrekken.
Het pand Den Witte Engel werd opengesteld op de Open Monumentendag van 8 september en door ongeveer 1.000 geïnteresseerden bezocht.
Geïnteresseerde partijen die een voorstel indienen worden o.a. beoordeeld op punten zoals visie, duurzaamheid en de invulling van het woonproject. Een jury buigt zich in het eerste kwartaal van 2025 over de ingediende voorstellen.
De leidraad bij deze oproep is beschikbaar op https://www.mechelen.be/vastgoed.