BE-Alert is het alarmeringssysteem van de overheid dat gebruikt wordt bij o.a. noodsituaties. Zo kan je snel geïnformeerd worden via een sms, gesproken oproep of een e-mail. Op donderdag 3 oktober zullen we dit systeem testen.
“Elke eerste donderdag van oktober testen heel wat gemeenten BE-Alert. Het is een ideaal moment om de capaciteit van het systeem te testen. Daarnaast is het een goede oefening om de alarmeringsprocedures in te oefenen. Ook onze gemeente doet mee. Alle inwoners die ingeschreven zijn op BE-Alert zullen op donderdag 3 oktober een testbericht via e-mail en/of SMS ontvangen”, zegt burgemeester Sofie Joosen.
“We willen hiermee ook onze inwoners bewust maken van het feit dat het belangrijk is om meteen op de hoogte te zijn bij een noodsituatie. Momenteel zijn er 2.677 inwoners ingeschreven op BE-Alert. Deze test is daarom ook de ideale gelegenheid voor inwoners die nog niet zijn ingeschreven om dit te doen of om hun gegevens te actualiseren op de website www.be-alert.be”, vertelt Sofie Joosen.
Registreren doe je door het inschrijvingsformulier op www.be-alert.be zo volledig mogelijk in te vullen. Het is ook belangrijk dat je jouw profiel op BE-Alert goed onderhoudt. Je kan jouw persoonlijke gegevens op elk moment aanvullen, wijzigen of zelfs verwijderen. Bovendien kan je tot vijf adressen registreren. Voeg dus naast je thuisadres zeker ook je werkplaats en enkele andere belangrijke adressen toe (bv. familie).
Een sms van BE-Alert komt altijd van het nummer 1789. In sommige gevallen kan een sms ook van het nummer 8686 komen, maar dat is enkel voor berichten van openbaar belang en niet bij een noodsituatie. Een telefonische oproep komt steeds van het nummer 0477 77 77 55. Een e-mail van het adres no-reply@be-alert.be. Om verwarring te vermijden kan je deze nummers in je telefoon opslaan. Zo ben je 100 procent zeker dat ze van BE-Alert komen.